суботу, 16 січня 2021 р.

"Співати означає жити" - Денис Руснак

 До 120-річчя від дня народження українського оперного співака

   Народився Денис Руснак 19 січня 1901 р. у селі Дубівці Кіцманського району Чернівецької області в сім'ї, де всі були закохані в пісню та музику.  На околиці села стояла невеличка двокімнатна хатинка сільського дяка Емануїла (Манолія) Костянтиновича та його дружини Мафти Петрівни Руснаків. У цій сім'ї співали всі – дорослі та діти. Доньки Руснаків – Єлизавета, Ольга, Стефанія, Євгенія і Савета мали хоч і не дуже сильні, але красиві, душевні голоси. Сини Євген, Нестор, Орест та Денис також були тісно пов'язані з музикою. Серед співучих дітей Руснакової родини особливо приваблював мелодійний, дзвінкий голос Дениса. Він любив співати з дорослими в сімейному колі, або на сільських сходинах. А коли підріс,  навчався в Кіцманській, а потім у Чернівецькій гімназіях та музичній школі, то був активним учасником аматорських гуртків, дарував насолоду співом своїм слухачам.


  Наближались Шевченківські свята 1919 року. Денис Руснак готувався до них, як до великої події для українців та для себе особисто. На концертах його виступи полонили всіх. Денис не тільки гарно співав, але й допомагав хормейстеру, нерідко заміняв його. Це помітили в Чернівцях і запропонували очолити «Міщанський хор». Пропозиція для нього була приємною. Хор був відомий на Буковині з початку 1900-х.

  18 травня 1924 року газета «Хліборобське слово» написала: «Хор під керівництвом молодого артиста, співака та диригента Дениса Руснака, що вправно вишколив сильні міщанські голоси, піднесено співав на Шевченківському святі.»

  Наступного 1925 року на загальних зборах «Міщанського хору» Дениса знову було обрано на «управителя пісні». З кожним роком слава Дениса Руснака росте. Про нього сповіщають театральні афіші.  Його ім'я стає відоме багатьом шанувальникам вокального мистецтва. Особливо – після 1926 року. Завдяки старанням диригента та гарного співака хор заробив собі гучну славу. Жоден концерт українських товариств не обходився без участі Дениса Руснака, але тепер він здебільшого виступає як соліст. В його репертуарі вокальні твори С. Людкевича, Д. Січинського, О. Нижанківського, українські народні пісні, арії з опер Дж. Пуччіні, "Африканка" Дж. Мейєрбера, "Марата" Ф. Флотова. У 30-ті роки співак часто мандрував по краю, давав власні концерти в Кіцмані, Заставні, Садгорі, Глибокій, Банилові.

  В січні 1932 року Денис приїхав до старшого брата Ореста в Мюнхен. Стосунки між братами завжди були теплими та доброзичливими. Навіть коли Денис гастролював, Орест всіляко допомагав його родині. Збагачений життєвим та сценічним досвідом, Денис Руснак дає багато сольних концертів. Йому подобались новаторські зміни. В 1936 році співак залишає в Мюнхені родину і мандрує по світу, де разом з ансамблем продовжує пропагувати народне музичне мистецтво, створювати у чужинців образ миролюбного, доброзичливого українського народу. Куди тільки не кидала доля співака! Побував він і в Голлівуді, і в багатьох інших осередках гендлярів від мистецтва.

  Денис Руснак був не тільки чудовим актором, але й справжнім патріотом Батьківщини. Працюючи багато років за кордоном, прославляв Україну, своїми піснями зігрівав серця співвітчизників, яких доля закинула за межі рідної землі. Все життя він носив у своєму серці той біль, який носили багато українських емігрантів, бо  в умовах королівської Румунії діяльність українських співацьких товариств звужувалась. Денис Руснак побував в Західній Європі, Північній Африці та Південній Америці. Весною 1932 р. Денис Руснак повернувся на Буковину і зразу ж став готувати співаків для української театральної трупи, якою тоді керував відомий артист і режисер Іван Дудич. Невдовзі трупа виїздить до Бухареста, гастролює по Бессарабії. Під час цих гастролей Денис Руснак блискуче зіграв кілька ролей і, зокрема, виконав партію Андрія у "Запорожці за Дунаєм". Успіх був величезний. Але самого співака мало тішили успіхи, бо застосувати талант все-таки не було де. В 1936 р. він знову залишає Буковину - їде до США і тепер уже назавжди.


  Неодноразово намагався Денис Руснак приїхати на Батьківщину. В 1951 році з американського Голівуду писав рідній сестрі Стефанії в Дубівці і в листі скаржився на свою мандрівну долю: «Чуже повітря не дає мені сил. Дуже хочу приїхати на Буковину і побачити всіх рідних, але здоров'я зараз не дозволяє. Надіюсь на кращі часи». Денис Руснак як і його брат Орест, любив оперне мистецтво. Напевне, став би гарним оперним актором. Та в тринадцятирічному віці втратив праву ногу. І хоча з роками навчився ходити так, що майже не помітно було, що замість ноги протез, все ж дорога до опери була закрита. Зате естрадне мистецтво отримало великого співака, який знав безліч пісень, грав на багатьох інструментах, сам умів їх виготовляти. Виконував Денис Руснак «Вівці мої, вівці», «Черемоше, брате мій» С.Людкевича. Чарівно звучали на вечорах «Гомоніла Україна», «Гетьмани», «За думою дума» М.Лисенка, «Бабине літо» Д.Січинського, «Ой чого ти, дівчино» К.Стеценка, «Серенада» Я.Степового, «Дивлюсь я на небо» В.Заремби, «Над Прутом у лузі» С.Воробкевича та інші пісні.

  Звукозаписи, які збереглися, навіть при їх технічній недосконалості, свідчать про те, що Денис Руснак мав надзвичайно сильний, широкого діапазону, красивий голос. Ім'я «короля співу», як його називали музикознавці, безумовно, може стояти поруч з іменами тенорів світового масштабу. Його талант збагатив скарбницю української і світової культури. Але неабиякий талант без грошей та багатих меценатів за кордоном був приречений на жалюгідне існування. Виснажений мандрами та хворобою, співак передчасно пішов зі світу. Поховали Дениса Руснака далеко від рідної землі, у похмурому Нью-Йорку в 1952 році.


  В нашому місті Чернівці є вулиця братів Руснаків. Названа вона на честь видатних співаків з Буковинського села Дубівці – Ореста і Дениса Руснаків. Завдяки природному обдаруванню і наполегливій праці вони стали справжніми митцями сцени. Доля співаків склалася так, що багато років вони змушені були жити і працювати за кордоном. Але де б вони не були, ніколи не забували Батьківщину, пропагували її неповторне вокальне мистецтво, менталітет щирого, доброзичливого українського народу. У своїх піснях все своє життя оспівували любов до рідної землі.

  У Чернівцях на Алеї зірок є зірка  братів Руснаків. У Дубівцях відкрили музей, де знаходиться чимало матеріалів про життя і мистецьку діяльність братів Руснаків – Ореста і Дениса.

  До ювілею видатного краянина відділ мистецтв підготував персональну експозицію друкованих видань, що висвітлюють основні віхи творчого сходження митця, його гастрольні подорожі, життєві перепитії та переїзди, важкі спогади про неможливість жити на рідній землі  -  Буковині. 

Також підготували великий бібліографічний список рекомендованої літератури, що стане в нагоді науковцям-дослідникам творчості співака, студентам профільних закладів та шанувальникам творчості буковинських митців у світі!




Джерела про життя і творчість:

1.    Білек В. Невідомий автограф: [до 90-річчя від дня народження Д. Руснака]// Молодий буковинець. – 1991. – 19 січ. (№3). – С.1

2.    Богайчук М.А. Література і мистецтво Буковини в іменах: словник-довідник. – Чернівці,2005. – С.233-234.

3.    Відкриття пам’ятної дошки братам Руснакам у Чернівцях// Буковинське віче. – 1995. – 2серп.

4.    Відкриття пам’ятної дошки братам Руснакам у Чернівцях// Чернівці. – 1995. – 4 серп. (№32). – С.3.

5.    Гусар Ю. Липень – 2016: [календар подій 25-31 лип.] / Ю. Гусар // Буковин. віче. - 2016. - 21 лип. (№ 27). - С. 3. - Зміст: Брати Руснаки.

6.    Гусар Ю. Січень - 2016 : [календар подій 13-30 січ.] / Ю. Гусар // Буковин. віче. - 2016. - 14 січ. (№ 1). - С. 3. - Зміст: Денис Руснак - співак і диригент.

7.    19 січня - 105 років від дня народження оперного співака Дениса Руснака (1901-1952): [родом з с.Дубівці Кіцман. р-ну] // Буковинський журнал. - 2006. - №1. - С. 225.

8.    19 січня - 105 років від дня народження оперного співака Дениса Руснака (1901-1952) // Пам'ятаймо! (Знаменні та пам'ятні дати Буковини в 2006 році): бібліогр. покажчик / авт.- уклад. О. О. Гаврилюк, Ю. В. Боганюк. - Чернівці, 2005. - С. 13-15.

9.    19 січня – 110 років від дня народження оперного співака Дениса Руснака (1901-1952) // Пам'ятаймо! (Знаменні та пам'ятні Буковини в 2011році): бібліогр. покажчик/ авт.-уклад.О.Гаврилюк, Ю.Боганюк. - Чернівці, 2010. - С. 33-35.

10.                      Демочко К. Чародій співу  // Демочко К. Мистецька Буковина : нариси з минулого / К. Демочко. – Чернівці, 2008. – С. 305–314.

11.                      Демочко К. Чародій співу: [Денис Руснак] // Демочко К. Музична Буковина: сторінки історії. – К.,1990. – С.129-135.

 



12.                      Демочко К. Чародій пісні // Вітчизна. – 1970. – №2. – С.216-217.

13.                      Демочко К. Чародій пісні // Радянська Буковина. – 1969. – 30 квіт.

14.                      Демочко К. Чародій співу // Буковина. – 2001. – 19 січн. (№5). – С.4.

15.                      Денис Руснак (1901-1952) // Буковинські композитори : навч. посібник / уклад. А. В. Плішка. - Чернівці, 2011. - С. 32-33.

16.                      Дуб Р. Світла дорога у прийдешність // Вільне життя. – 2001. – 27січ.(№4). – С.2.

17.                      Дуб Р. Літературно-мистецька енциклопедія Кіцманщини: [Руснак Денис] // Рад. життя. -1988. – 15груд.

18.                      Костюк М. Лицарі співаного слова: [брати Орест та Денис Руснаки] // Барвисток: літературний альманах. – 1998. – Вип.7. – С.15-17.

19.                      Коцур  Г.Г. Руснак Денис Манолійович : [співак і диригент, що народився у с. Дубівці Кіцман. р-ну] /  Г. Г. Коцур // Діячі науки і культури України: нариси життя та діяльності/ О.В.Даниленко, Л.В.Іваницька, Н.В.Терес та ін.; за заг. ред. А.П.  Коцура, Н.Т. Терес. - К.: Книги - ХХ1, 2007. - С.  358-360.

20.                      Коцур Г.Г. Руснак Денис Манолійович: співак і диригент/ Г. Г. Коцур // Діячі науки і культури України: нариси життя та діяльності/ О.В.Даниленко, Л.В.Іваницька, В.Ф.Колесник та ін.; за заг. ред. А.П.Коцура, В.П.Коцура, Н.Т.Терес. - К.: Книги - ХХ1, 2010. - С.525-526.

21.                      Кушніренко, Андрій. Музична культура і освіта: [м. Чернівці] / Андрій Кушніренко А., О Залуцький, М Мельничук  // Чернівці: історія і сучасність (ювілейне видання до 600-річчя першої писемної згадки про місто) /  В.М.Ботушанський, С.В.Біленкова, О.В.Добржанський та ін.; за ред. В.М. Ботушанського. - Чернівці, 2009. - С. 495-550.

22.                      Макогон В. Буковинська родина памятає митця: [до 100-річчя співака Д.Руснака] // Вільне життя. – 2001. – 27 січ.(№4). – С.2.

23.                      Макогон В. Шана славетному співакові: [святкування ювілею Д.Руснака] // Буковина. 2001. -26 січ. (№7). – С.4.

24.                      Манютін В. Денис Руснак / В. Манютін // Манютін В. Брати Руснаки: розповідь про видатних українських співаків з Буковини / В. Манютін. – Чернівці, 2005. – С. 137–168.

25.                      Музей братів Ореста та Дениса Руснаків с. Дубівці // Антонюк-Гаврищук Є. Музеї Буковини. – Чернівці,2007. – С.52-53.

26.                      Наша слава: Орест і Денис Руснаки // Яровий М. Благословенна Богом Кіцманщина: Історико-публіцистичний нарис. - Чернівці, 2004. - С. 33.

27.                      Поляк, Михайло. Денис Руснак: [співак] / М. Поляк // Поляк М. П. Кіцманщина. Її минуле і сучасне / М. П. Поляк. - Чернівці, 2013. - С. 280-281.

28.                      Розвиток вокального мистецтва Буковини у творчості братів Ореста і Дениса Руснаків, Йозефа Шмідта, Філомени Лопатинської, Лідії Липковської // Кушніренко А. М. Історія музичної культури й освіти Буковини: навч. посібник / А. М. Кушніренко, О. В. Залуцький, Я. М. Вишпінська. - Чернівці, 2011. - С. 100-103.

29.                      Руснак Денис // Дуб Р. Літературно-мистецька енциклопедія Кіцманщини. – Чернівці, 1998. – С.59-60.

30.                      Руснак Денис (1901-1952) // Енциклопедія українознавства. – Львів. – 1998. – Т.7. – С.2649.

31.                      Чародій співу - Денис Руснак: [115 р. буковин. співакові, знаного у всьому світі. За матеріалами К. Демочка "Музична Буковина". Підгот. О.Залуцький] // Музика. - 2016. - № 2. - С. 32-33.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар