Напередодні Старого Нового року, 13 січня, — час, коли Багата кутя посідала за традицією чільне місце на столі в Щедрий вечір.
Увечері 13 січня берегині сімейного вогнища бралися за приготування святкової вечері, яка в народі називається Багатою кутею, або Щедрою.
Багату кутю починають готувати від самого ранку. Це другий раз під час зимових святок, коли готують кутю.
Так, кутя в залежності від свята і компонентів має певну назву. Коли Багата кутя — святкують Старий Новий рік (13 січня), або свято Маланки, Бідна кутя — перед Різдвом (6 січня), Голодна або Водяна кутя — перед Хрещенням (18 січня).
Коли Багата кутя: обов’язкові страви в Щедрий вечір
Напередодні святкування Старого Нового року господарки намагалися приготувати максимально багату і щедру кутю. Для цього вони додавали в неї вершкове масло і молоко (або вершки). Ці інгредієнти символізували багатство і родючість.
Крім того, коли Багата кутя була практично готова, для насиченості смаку її могли ще приправити різними сухофруктами, маком, волоськими горіхами, цукатами, курагою, свіжими фруктами, варенням і навіть льодяниками. А в деяких сучасних рецептах навіть є такий компонент, як коньяк.
Однак незалежно від дати свята незмінними складовими куті є зерно, мак і мед, які несуть у собі певну символіку. Багату, або Щедру, кутю за традицією готують на молоці з додаванням великої кількості масла.
У Щедрий вечір заведено готувати ритуальні страви: кутю, узвар, хліб, голубці, вареники з усілякою начинкою, рибу, млинці із салом і пироги. До того ж 13 січня випікають ще хлібини-символи — «Маланку» та «Василя».
Немає коментарів:
Дописати коментар