середу, 6 березня 2019 р.

Рух за музичну самоідентичність. До 195-річчя Бе́држиха Сме́тани.




 Народився  2 березня 1824р. у м.Літомишлі (Австрійська імперія). Мав гарні музичні задатки. Уже в п'ять років грав на фортепіано і скрипці. Тоді почав писати музику. Закінчивши початкову школу дочасно поступив на навчання до гімназії в Плзні. Проте навчатися тут не мав бажання, оскільки захоплювався музикою. Закінчивши гімназію переїхав до Праги, де став учителем музики. Мав фінансову підтримку від Ференца Ліста, який високо оцінив його хист і, завдячуючи якому, Сметана опублікував свої перші музичні твори.


З 1848 року створив свою музичну школу. Одружується з Катериною Коларовою, згодом вони народили 4 дочки (троє померли). Упродовж 1856—1861 років жив у шведському місті Гетеборг, де продовжує творити музику. Повернувся до Чехії в 1859 році. Тоді ж померла його перша дружина. Під час перебування в Чехії часто відвідував Обржіст, де у 1860 році вдруге одружився з Барбарою («Betty») Фердинандовою. Через рік повернувся до Швеції. Згодом претендував на вступ до Празької консерваторії, але не зміг цього здійснити через фінансові проблеми.

Проте успіх не забарився з операми «Брандербуржці в Богемії» (чеськ. Braniboři v Čechách) і «Продана наречена» (чеськ. Prodaná nevěsta). Згодом отримав премію за найкращу чеську оперу («Брандербуржці в Богемії»). Серйозний успіх прийшов з оперою «Продана наречена». Завдяки такому великому успіху в 1866 році він став диригентом оркестру театру.
Улітку 1874 перестав чути на праве вухо, а наприкінці життя додалися й розумові розлади. 22 квітня 1884 року його перевезено до лікарні для душевнохворих у Празі, де він і помер 12 травня 1884 року.



Немає коментарів:

Дописати коментар