суботу, 3 березня 2018 р.

Завтра, 4 березня, День народження Володимира Івасюка


4 березня 2018 року виповнюється 69 років від дня народження українського поета і композитора Володимира Івасюка.


Коли ми говоримо про Володимира Івасюка, ми говоримо не тільки про українську пісню – через пісню він продемонстрував багатьом мільйонам забуту, або втрачену ідентичність та  національну самосвідомість. Митець був потрібен для своєї нації саме тоді, у середині 70-х років, бо саме він дав  українській пісні нове дихання, нову ритмомелодику та запалив «вогонь» очищення та оновлення нації. Твори композитора співають мільйони, а «Червона рута» стала еталоном мелодизму в поєднанні із поетичністю віршів для кожного пісенного майстра на українському пісенному майдані. Творчий доробок митця складається з  понад 100 пісень, 53 інструментальних твори, музики до вистав, а також значної кількості народних пісень, що їх збирав та записував Володимир Івасюк.


 До річниці народження композитора  відділом мистецтв ЧОУНБ ім. М.Івасюка підготовлено музично-озвучену виставку «Піснею торкаючись душі».

В експозиції вміщено друковані видання про життя та творчість митця,  нотні збірники із піснями та інструментальними творами, статті періодичних видань про відзначення та вшанування пам’яті легендарного буковинця, цікаві факти з життя композитора, а також безліч світлин із родинного архіву родини Івасюків.


 Для всіх присутніх прозвучали в записах пісні  у виконанні самого Володимира Івасюка -  «Літо пізніх жоржин»,  «Червона рута», «Балада про дві скрипки», «Залишені квіти».

І досі поміж нас – пісні Володимира Івасюка, такі  ж прекрасні, чисті, вічно молоді, як їх творець, котрий назавжди залишився тридцятирічним.  Проте великі люди – тому й великі, що пам’ять про них продовжує жити і після їх смерті. Вони живуть у серцях мільйонів людей.


Немає коментарів:

Дописати коментар