четвер, 15 березня 2018 р.

Василю Герелло - 55!

Середню освіту здобув у ближніх до рідного села Малому Кучурові (9 клас) та Садгорі (11 клас). В школі навчався добре.

Після здобуття середньої освіти вступає до Чернівецького музичного училища. На той час Василь уже самотужки оволодів багатьма музичними інструментами (акордеономбаяномсаксофоном та ін.), мав досвід виступів на сільських заходах (весіллях та ін.).
Через рік навчання в училищі його призвали на дійсну війскову службу. Служив не далеко – в Садгорі (тепер це частина Чернівців), грав у військовому оркестрі, часто в складі оркестру в Чернівецькому будинку офіцерів, де познайомився з своєю майбутньою дружиною.
Після закінчення терміну служби в армії, Василь Герелло повертається продовжувати навчання в Чернівецьке музичне училище, але вже на вокальне відділення. За порадою вчителів, які розгледіли в здібному студентові майбутню світову зірку, не завершивши навчання в училищі, поступає в Ленінградську консерваторію на вокальний факультет, в клас Ніни Олександрівни Серваль.
Ленінградську консерваторію Василь Герелло закінчив у 1991 році, а ще в 1990 році, на третьому курсі, після того, як його прослухав головний диригент Маріїнського театру Валерій Гергієв, був запрошений на роботу в трупу цього театру, причому - на головні партії.
Дебютом співака Герелло став Валентин у «Фаусті», незабаром були ролі Онєгіна, Родріго. Василь став першим, хто в Маріїнському театрі заспівав «Травіату» мовою оригіналу. У студентські роки відбувся і зарубіжний дебют співака: на сцені Нідерландської опери у виставі «Севільський цирульник» він заспівав партію Фігаро.
З трупою Маріїнського театру Василь Герелло з гастролями відвідав майже всі оперні сцени європейських і світових театрів. Орфеєм «російської сцени» називали зарубіжні музичні критики В. Г. Герелла – соліста Маріїнського театру.
Василь Герелло виступав з усіма всесвітньо відомими диригентами: Валерієм Гергієвим, Ріккардо МутіМунг-Вун ЧунгомКлаудіо АббадоБернардом ХайтинкомФабіо Луізі та іншими.
Після розпаду Радянського Союзу Герелло вийшов із штату Маріїнського театру, але не порвав з ним – часто виступає в театрі по контракту, як і з багатьма оперними театрами світу.
У 2000 році у Франції вийшов фільм-опера «Війна і мир» (La guerre et la paix) режисера Франсуа Руссійон з Василем Герелло в одній з головних ролей.
Василь Георгійович Герелло проживає з сімєю в Санкт-Петербурзі, але не цурається батьківщини – кожного року відвідує рідне село Васловівці та місто своєї молодості Чернівці.


Партії, виконувані на сцені Маріїнського театру та інших театрів

Обкладинка україномовного диску Василя Герелло
Також репертуар співака включає партії Герцога («Скупий лицар»), молодого балеарця («Саламбо»), Папагено («Чарівна флейта»), Юлія Цезаря («Юлій Цезар»), Симона Бокканегра («Симон Бокканегра»), Річарда Форту («Пуритани»), Альфіо («Сільська честь»), Філіппо Марії Вісконті («Беатріче ді Тенда»), Тоніо («Паяци»), Дона Карлоса («Ернані»), графа ді Луна («Трубадур»).


Гастролі

З трупою Маріїнського театру Василь Герелло гастролює в ІспаніїІталіїШотландії (Единбурзький фестиваль), Фінляндії (фестиваль в Міккелі), Франції і Португалії.
Запрошується найбільшими оперними театрами світу, серед яких Опера Бастилія (Париж), дрезденська Земпераберлінські Дойче Опер і ШтаатсоперМетрополітен-опера (Нью-Йорк), віденська ШтаатсоперКоролівський оперний театр Ковент-Гарден (Лондон), театр Ла Феніче (Венеція), Канадська національна опера (Торонто), Театро Колон (Буенос-Айрес), Театр Сан-Паоло (Бразилія), Опера Сантьяго де ЧиліЛа Скала (Мілан), оперні театри Амстердама і Бергена.

Концертна діяльність

Василь Герелло, як співак, веде активну концертну діяльність.
Він брав участь в концерті молодих солістів країн Тихого океану в оперному театрі Сан-Франциско, виконав камерну сольну програму в театрі Шатле, співав в концерті Belcanto з симфонічним оркестром Бельгії. Виступав в Нью-Йорку (Карнегі-хол) і Лондоні (Королівський Альберт-холл), з Далласким і Нью-йоркським симфонічними оркестрами. Дає сольні концерти на сцені Концертного залу Маріїнського театру. Часто виступає з благодійними концертами на сценах Санкт-Петербургу.

Фестивальна діяльність

Василь Герелло учасник багатьох міжнародних фестивалів, серед яких VII Міжнародний фестиваль «Музика великого Ермітажу», XIV Міжнародний музичний фестиваль «Палаци Санкт-Петербургу», фестиваль «Зірки білих ночей» і Московський Пасхальний фестиваль. Виступає зі всесвітньо відомими диригентами - Валерієм Гергієвим, Ріккардо Муті, Мунг-Вун Чунгом, Клаудіо Аббадо, Бернардом Хайтинком, Фабіо Луїзі і багатьма іншими.

Нагороди

  • Заслужений артист України (2006)
  • Народний артист Росії (2008)
  • Лауреат Всесвітнього конкурсу оперних співаків BBC Cardiff singer of the world (1993)
  • Лауреат Міжнародного конкурсу молодих оперних співаків ім. Н.А. Римського-Корсакова (I премія, Санкт-Петербург, 1994)
  • Лауреат вищої театральної премії Санкт-Петербурга «Золотий софіт» (1999)
  • Лауреат музичної премії Fortissimo, заснованої Санкт-Петербурзькою державною консерваторією ім. Н.А. Римського-Корсакова (номінація «Виконавська майстерність»)
  • «Зірка Василя Герелло» відкрита 2008 року на «Алеї зірок» (Театральна площа) у Чернівцях.

Відгуки преси про Василя Герелло

  • Оперна зірка світової величини. Яскрава зірка, нетипова для музичного небосхилу («Санкт-Петербургские Ведомости» ).
  • Ще одна безперечна удача - образ Дон Карлоса, створеного Василем Герелло. Співак з усією точністю передає нам суть характеру вердиевского героя. Його особлива гідність - в достовірності вокальної інтерпретації і виразній акторській грі. Додамо до цього прекрасний чарівливий баритон, що підкорює силою звучання («Российская газета»)
  • Вже в першому творі - каватині Фігаро з «Севільського цирульника» - проявилися усі достоїнства співака : сила, гнучкість і рухливість голосу, рівне звуковедення, красивий тембр... («Вечерний Петербург»)

Немає коментарів:

Дописати коментар