пʼятниця, 9 серпня 2024 р.

«Не скину тя, мій сардаче!»

 «Не скину тя, мій сардаче!»














У Чернівецькому обласному краєзнавчому музеї відбулась презентація виставки, що присвячена традиційній гуцульській ноші - сардаку та 190-річчю з дня народження Юрія Федьковича.
Виставкова зала музею святково «прибралася» яскраво оздобленими "цятками", кутасиками та стрічками автентичними сардаками, мантами першої половини ХХ ст.
Ці музейні предмети - з Довгопілля, Дихтинця, Виженки та Заставни - експонуються вперше і стали початком великого проєкту "Sardak.ua", що реалізується творчою командою під керівництвом дизайнерки Світлани Крачило.







Цікавим рішенням було задраперувати відкриті площі стін камуфляжною сіткою, що наче прокладає місток зв'язку поколінь українців, що боряться за свободу.
Колоритним доповненням експозиції стали предмети ноші та аксесуари українців та буковинців, зокрема - капелюхи, боярки, чоботи, топірці, люльки та ін.
Ескізи славної землячки художниці Августи Кохановської, що зроблені в горах Буковини, стали славним пошануванням таланту мисткині та відкрили присутнім колористику та образність форм у творах відомої художниці.
Виставка триватиме до кінця серпня, а на початку вересня відбудеться презентація другої частини проєкту – колекції авторських сардаків Світлани Крачило та команди проєкту.
Всі стилізовані сардаки проєкту будуть презентовані воїнам-захисникам, матерям та дружинам військовослужбовців та загиблих Героїв.

Немає коментарів:

Дописати коментар