четвер, 16 травня 2024 р.

Міжнародний день музеїв.

 

18 травня музейні працівники всього світу відзначають своє професійне свято.

Міжнародний день музеїв з’явився в календарі в 1977 році, коли на черговому засіданні ICOM (International Council of Museums - Міжнародна рада музеїв) була прийнята пропозиція про встановлення цього свята. І з 1978 року цей день відзначається щорічно більш ніж у 150 країнах.

 


Музеї – це ті заклади, в яких зупиняється час та пахне історією різних подій.

 

     Музеї мають силу змінювати світ навколо нас. Вони є незрівнянними місцями відкриттів, навчають нас про наше минуле та відкривають наш розум для нових ідей, діляться досвідом поколінь. Завдяки своїм колекціям і програмам музеї створюють соціальну мережу, важливу для формування та розвитку свідомого та активного громадянського суспільства. Музеї - це ті місця де можна зустрітися з минулим, побачити сьогодення та зазирнути в майбутнє. Саме тут ми знайомимося із важливими історичними подіями та постатями, дізнаємося більше про свій край, свій народ, гортаємо важливі сторінки історії.

 

Музеї є безцінними джерелами пізнання, які освячують наше долучення до культурно-історичних цінностей і духовних реліквій. Самовіддана праця музейних працівників  - вірних служителів часу -  відзначається високим професіоналізмом, подвижництвом та сприяє примноженню нетлінних духовних надбань.

 

 Прийнято вважати, що через музеї суспільство висловлює своє ставлення до історико-культурної спадщини. З цим важко не погодитись. Збираючи і зберігаючи пам'ятки матеріальної і духовної культури, вони ведуть велику науково-освітню та освітньо-виховну роботу.


 

Під час війни рф не лише руйнує матеріальні цінності, а й намагається знищити саму ідентичність української культури. Музеї України потрапляють під російські обстріли, перебувають в окупації, потерпають від грабунків росіянами.

Проте співробітники музеїв продовжують працювати попри війну.

Одні релокували музей із підконтрольних рф територій, інші сховали експонати у безпечні місця, щоб їх не пошкодили обстріли.

 На жаль, через стрімку окупацію не завжди вдавалося вберегти цінні предмети.

 

За період повномасштабної війни в Україні російські окупанти знищили або пошкодили понад 30 музеїв. Однак музейники за першої ж можливості повертаються до роботи, шукають можливості відбудувати зруйноване і відшукати втрачене.

 

  Дорогі колеги! Вітаємо з професійним святом!

Бажаємо витримки та мудрості,  сили духу та безпечного професійного життя. Всім бажаємо  ПЕРЕМОГИ та процвітання України!   

Немає коментарів:

Дописати коментар