середа, 15 травня 2024 р.

Вишиваємо ПЕРЕМОГУ. День 2

  Цикл  "Вишиваємо ПЕРЕМОГУ". День 2

Поговоримо сьогодні про  свастику.

Солярний символ  - свастика, сварга, свастя  -  який має потужну енергетику.



За формою це - прямий хрест. Він може мати різні напрямки руху.




 Зваживши напрямок руху, маємо ліво- чи правосторонню сваргу. Це символи з протилежною енергетикою - плюс та мінус, літнього та зимового сонця, прогресу та регресу.




 Цей символ має здатність гармонізувати, урівноважувати людину.  Дуже потрібно всім нам в такий складний історичний період для нашої держави -  України.

Цікаво, що  доволі часто на різних рукавах  вишитих сорочок, на різних половинках від центру на керамічних глеках, різьблених  скринях,  обов'язково розміщували різнонаправлені сварги - аби досягнути гармонії. Найбільше сварг можна  зустріти   у вишивці технікою "низинка".

 А як представлені  трикутники, або шеврони /не плутайте із ознаками  військових підрозділів/ в  традиційній народній  орнаментиці.




Є два види трикутників.. Відрізняються вони напрямками вершини - догори чи донизу.

Трикутник вершиною догори - це чоловічий символ, знак вогню, духу. Трикутник вершиною донизу символізує жіноче начало, матерію, це, власне, знак лона, чаші, де зароджується нове життя.




У  предметах побуту зустрічаються орнаменти з різним поєднанням трикутнинків. Це може бути лінійний орнамент, зубчастий узор, утворений чергуванням трикутників. Трикутники можуть поєднуватися у вигляді так званого "пісочного годинника" - коли два трикутники дотикаються вершинами, це позначення граней бутя, світу-антисвіту.

Зустрічаються орнаменти, утворені трикутниками, накладеними один на один - в такому випадку це шестикутна зірка, символізує такий знак проникнення духа в матерію. Ще один варіант поєднання трикутників, якщо їх об’єднати, доторкнувши основами  - дає ромб.

 Таким чином, трикутник  - дуже гарно моделює орнамент, тому має широке застосування в оздоблені предметів побуту, вишивці тощо.

Немає коментарів:

Дописати коментар