вівторок, 14 травня 2024 р.

Вишиваємо ПЕРЕМОГУ. День 1.

 

Ми з вами прожили період Великого посту, тижні, що передували Великодню, коли віряни молитовно проживали та поминали найважчий період буття Ісуса Христа перед розп'яттям - обмеження в їжі, поведінці, розвагах та думках – спосіб духовно очиститись. Це період, коли ми  могли збагатитись знаннями та новими вміннями, що беруть свій витік із української народної культури – символи, які супроводжують нас у побуті повсякчас.

До того, аби зрозуміти символи, які використовуються в народній культурі -  вишивці, писанкарстві, різьбленні, розпису тощо - відчути їх, треба йти роками - читаючи книги, відвідуючи музеї, перешиваючи старі узори… Кожен виходить на цьому шляху до свого.

 Але як би там не було,  продовжуючи культивувати народні промисли, ми зберігаємо ці символи, даємо їм нове життя. 

Не дарма ж кажуть, що вишивка - це наше найдревніше письмо. Слава Богу, що ця традиція у нас зберігається донині, що українці продовжують майстерно вишивати, різбити, розписувати  побутові предмети. Так передаються далі, в наступні покоління й древні символи. І хтозна, можливо, для них вони будуть навіть більш зрозумілими?

  Цикл онлайн-інформування "Вишиваємо ПЕРЕМОГУ" розпочнемо із найдавніших солярних символів, які і досі присутні в орнаментиці прикрашання українських побутових предметів та предметів одягу!





 Один із найдавніших знаків в українській народній прикладній культурі  - безкінечник.  В інших регіонах  України його ще називають  - хвилька, кривулька, меандр.

 Він символізує вічність, неперервність буття -   адже нема в нього початку, нема й кінця.

 Цей символ, що відноситься до культу води, який існував у перших цивілізаціях, зокрема,  у трипільській,  за своїм зображенням нагадує синусоїду, тобто, вказує на хвильову природу матерії.

 З огляду на це можна говорити про вплив цього символу: він структурує людину, її енергетику, гармонізує нас.

 Крім цього, безкінечник - це символ  тілесного захисту, що пояснює широке використання у вишивці натільних сорочок в усіх регіонах України, в тому числі і Буковини.

 Вважалося, що його зображення унеможливлює проникнення до тіла зла, поганої енергетики. Різного роду  безкінечники-меандри розміщують по краях рисунку, що дуже гарно вплітається у загальну концепцію орнаменту виробу.

 Таким є перший символ, що широко застосовується в оздобленні. Чекаємо ваших історій, що пов'язані із цим символом. 

Немає коментарів:

Дописати коментар