четвер, 16 травня 2024 р.

"Вишиваємо ПЕРЕМОГУ". З Днем вишиванки

 В крайньому дописі циклу "Вишиваємо ПЕРЕМОГУ" , ми торкнулись хитросплетіння трикутників, що здатні до народження нової важливої фігури-символу, що відноситься до культу землі  - ромбу та квадрату.

Символ родючості. Нагадаю, що за формою він нагадує два трикутники, чоловічого та жіночого начал.

Ромб (із крапкою посередині) є символом засіяного поля, яке мало надзвичайно велике значення для наших предків, означало багатство, достаток і добробут. Цікаво, що головний реманент українців-хліборобів - борона, якою саме й готували поле до сівби, має форму ромба. Такі борона Музей просто неба експонує всім своїм відвідувачам.



 Ромбоподібні узори зустрічаються на весільних рушниках та на весільному одязі, добре проглядається у різьблених предметах. Цей символ слугував сильним оберегом.



Крім ромба часто зустрічається й квадрат. Це символ магічного числа 4, що позначає матерію. Символізує чотири пори року, чотири елементи, частини доби, життєві цикли.

 В дні, що передують Світлому Воскресінню Господньому, згадаємо про Хрест /прямий/, як символ Сонця, Творця, чоловічого начала. Сьогодні він, насамперед, асоціюється з ідеєю Христа, позначає перемогу світла над темрявою. Крім того це знак центричності простору, гармонії чотирьох стихій.

Розрізняємо прямий та косий хрест.

 Косий  хрест - Символ Місяця, жіночого начала. Перехрещення двох ліній - це захист, оберіг від зла.

 Таким чудесним поєднанням можуть бути оздоблені ткані, вишиті, вирізьблені та розписані предмети інтер'єрів та одягу.

Мотив, що утворюється накладанням прямого хреста на косий, тобто, символічне поєднання чоловічого та жіночого начал -  дає нам 8-кутну зірку - знак Богородиці.











Цей символ  зображають на Богородичних іконах, адже це також, так звана Зірка Матері -  Символ Творця, символ Сонця.

Цю солярну символічну фігуру називають ще Повна рожа, або 8-кутна зірка,  колядницька зірка.









Цікаво, що 8-кутна Зірка-Алатир являє собою український колорік у вигляді восьми головних циклів: Коляда, Пущення, Великдень, Трійця, Купала, Спасівка, Рожаниці,  Діди.

Розповіддю про  Древо життя, Світове дерево поставимо своєрідну крапку-підсумок.




Древо життя  - символ, що відображає модель Всесвіту, поділ на потойбічний світ, земне життя та небесне царство.

Також дерево - це символ минулого, теперішнього та майбутнього. У ньому закладено ідею продовження роду, життя. Найчастіше  зустрічається Древо життя на вишитих обрядових рушниках, на вертикальних предметах побуту, зокрема вазах, глечиках тощо. Часто мотив світового дерева нагадує жіночу постать із піднятими вгору руками  наче  Берегині.




А жіночі силуети, які несуть символіку родючості, продовження життя можна зустріти саме на Великодніх укривках до святкових кошиків. Древо життя і берегині - вертикальні символи, наче  із піднятими догори руками - це ритуальний жест Оранти, яким молять про врожай, життя.

 Інший символ - жіноча фігурка з опущеними додолу руками (або як варіант - складеними на животі) - символ захисту урожаю, знак Рожаниці, що благословляє на врожай, дає його.

Перший варіант актуальний для землеробів у першій половині року, коли просять урожаю, другий - у другій, коли його збирають - у прямих і символічних значеннях.


Немає коментарів:

Дописати коментар