середу, 15 листопада 2023 р.

Театральність творів Ольги Кобилянської

 15 листопада 2023 року  відбулась творча зустріч  "Театральність творів Ольги Кобилянської", що присвячена 160-ій річниці з дня народження письменниці та громадської діячки Буковини. 



Зініційована відділом мистецтв ЧОУНБ ім. М. Івасюка зустріч мала на меті пошанувати  творчість видатної української модерністської письменниці, ранньої буковинської феміністки,  однієї з кращих  письменниць цього історичного відрізку часу, близької подруги та соратниці Лесі Українки -  Ольги Юліанівни Кобилянської. 


Зустріч в літературно-меморіальному музеї Ольги Кобилянської -  це завжди пізнавально та цікаво. Цього разу ракурс уваги був на "театр" в житті та творчості ювілярки. Професійні акценти на перші несміливі ролі на сцені аматорського театру в  м. Кимполунзі / суч.Румунія/, на перші успіхи цих кроків та несміливість  їх продовження на великій сцені, про професійний перенос  "театру" із життя на сторінки своїх творів почули від старшої наукової співробітниці музею, членкині Національної спілки краєзнавців України, лауреатки обласної премії імені Олекси Романця Юлії Микосянчик.  




Авторка повістей та оповідань про проблеми українського жіноцтва та буковинського села на межі століть, щоденника та  численних  епістолярних шедеврів - листів  - представала в  життєвих епостасях, що випали долею -  розумною, сміливою, цілеспрямованою, але, водночас - дуже ранимою  особистістю.



 Про театральність творів Ольги Кобилянської, що засвідчено експозицією музею, в якій фото, афіші, інсталяції, картини тощо, особливим розділом стала розповідь Юлії Миколаївни про  твори ювілярки, що досі є в репертуарі Чернівецького академічного музично-драматичсного театру та  інших театрів України - "Земля", "У неділю рано зілля копала", "Вовчиха", "Апостол черні", "Меланхолійний вальс", "За ситуацією" та ін.







 У прочитанні Любові Шилюк - завідувачки відділу мистецтв - прозвучав уривок з повісті Ольги Кобилянської "Людина".



У заході брали участь: творча громадськість міста - шанувальники творчості Ольги Кобилянської,  викладачі та студенти обласного фахового коледжу мистецтв ім. Сидора Воробкевича / курс Ганни Шевченко/, працівники  установ культури та ін.





Немає коментарів:

Дописати коментар