середу, 8 листопада 2023 р.

8 листопада - Архістратига Михайла.

 Архистратиг Михайло. Важко знайти ще архангела, якому в Україні надається така шана. Недарма у Києві збудований Михайлівський золотоверхий собор, оплот і православної віри, і захисту, і науки. Про архангела Михаїла згадується навіть у колядках. Але що саме він означає для України?




На іконах архангел Михаїл (Михайло) змальовується із зеленою фініковою гілкою. У правиці в нього – спис і корогва, а іноді – полум’яний меч. Це означає те, що архангел був поставлений Господом над усіма янголами та низринув тих, хто відчув гординю проти Бога, у тому числі й сатану. За легендою, янгола спочатку звали Миха, а Сатану – Сатанаїл. Коли ж ворога Божого скинули з небес, янгольське закінчення «їл» Господь надав архангелу, а Сатанаїл як позбавлений небесного чину став зватися – Сатана.

День ушанування архистратига Михайла – 8 листопада. Це не просто так, тому що листопад – дев’ятий місяць від березня (бо 1 березня до указу Петра І святкували Новий рік), а дев’ять – число янгольських чинів. Цей день означає поворот на зиму. Якщо випадав сніг, казали: “Михайло приїхав на білому коні”. Також: “Що Михайло-архангел закує, то Миколай розкує” (про лід на річках і відлигу).Валерій Войтович. Архистратиг Михайло

Якщо з цього дня починалася зимова путь, казали: “Михайло з мостом”. Але на цей день траплялась і відлига – така прикмета. Також раніше на Михайлів день запрошували гостей на учту, по селах ґрунтовно готувалися до частування, було взаємне гостювання.

День святкували весело, бо роботи вже скінчилися, і хліба у селян було ще багато. У цей день не працювали, боячись грому (“щоб Михайло не побив хату”), не рубали дров, не ткали, не різали (“щоб не образився Михайло”).

У народі з архангелом пов’язано багато легенд. Наприклад, звідки взялася простріл-трава, або сон-трава, відома нам, українцям? Коли занепалі янголи повстали проти Бога, Той наказав архистратигу Михайлу скинути їх з небес. Але злі духи сховалися за цю траву, і архангел пронизав її громовою стрілою. Тому, за віруваннями, нечиста сила боїться простріл-трави, а ця рослина допомагає від пожежі.Простріл-трава (сон-трава). Фото: Pixabay

А коли людина вмирає, за її душею може прийти не лише сама смерть, а й добрий помічник – архангел Михайло, який проводить на той світ. Також вірили, що Михайло допоміг людям приручити диких звірів і навчив ремесел. І якщо заблукаєш у темному лісі, треба помолитись архангелу Михайлу, який оборонить від нечистої сили і направить на потрібний шлях.

Це архангел-воїн. Його приклад нагадує нам, що Україна має боротися за свою сутність, за свою культуру, бо надмірна поступливість призводить до трагедії.

Немає коментарів:

Дописати коментар