пʼятницю, 16 квітня 2021 р.

До Міжнародного дня пам'ятників та визначних місць. Дня пам'яток історії та культури

Зі святом!

          18 квітня  відзначаємо День памяток історії та культури та Міжнародний день памятників та визначних місць. 

З цієї нагоди  відділ мистецтв ЧОУНБ ім. М. Івасюка  пропонуємо інформаційний матеріал та презентацію фахової літератури всім колегам.




Сьогодення  бібліотеки різнобарвне та цікаве.

     У книжковому, періодичному, довідковому, нотному  фондах  та електронних ресурсах бібліотеки кожен охочий віднайде зацікавлення;   багатий фонд періодичних видань, в якому відображені всі галузі, дає фахові відповіді  читацьким запитам –  найдавніші зібрання краєзнавчих періодичних видань, зокрема газета «Буковина» з 1940 року видання – гордість краєзнавчого дипозитарію;  наукові монографії, дослідження, розвідки, збірники праць, учбові  посібники, підручники; збережена  та діюча фонотека, що налічує близько 3000 примірників платівок та багатюща художня література до послуг відвідувачів,  єдині в області спеціалізовані фонди, що зібрані під одним дахом. Це свідчення  тематичної універсальності фондів бібліотеки.

 Багатий фонд забезпечує потік нових відвідувачів різних читацьких груп, серед яких  науковці, діячі освіти, культури -  поети, письменники, музиканти, художники, педагоги, викладачі,  учнівська та студентська молодь.

        У відділах редагуються каталоги та різнопланові картотеки;   розвивається індивідуальне та групове інформування з впровадженням електронного його  варіанту; готуються тематичні інформаційні бюлетні та тематичні списки,  а також впроваджується  електронна ретроконверсія  фондів відділів, поповнюються  повнотекстові бази даних,  кожен відділ  веде власний  інформаційний Блог,  інформаційні акаунти в соціальних мережах, що дає можливість стверджувати, що бібліотека крокує в часі та відповідає  його вимогам.




         В 2021 році, зокрема  відділ мистецтв   визначав в роботі пріоритетним - популяризацію фонду відділу. Головним напрямком для здійснення цього є - ознайомлення та  залучення  більшої кількості нових (віртуальних) читачів. Цьому сприяє  рекламна компанія онлайн-акцій, під час яких, користувачі мають змогу ознайомитись із фондами відділу. Таку  ж мету мали  експозиції мистецьких фондів у виставковій роботі задля духовного,  мистецького розвитку та натхнення відвідувачів.

  Унікальні книжкові, періодичні та нотні фонди відділу -  справжня  знахідка для людини творчої, завзятої та готової до розвитку в  мистецьких напрямках.

   У фондах відділу є повне зібрання творів  К. Станіславського у 8-ми томах, театральний спадок  В. Немировича-Данченко у 2-х томах, роботи         В. Мейєрхольда,  М. Резніковича. Персоналії видатних театральних діячів – М. Заньковецької, М. Кропивницького, родини Тобілевичів, Г. Юри, В. Василька та інших.   

Повні зібрання  творів  зарубіжних композиторів  Б. Бартока,  К. Вебера, Ф. Ліста, В. Моцарта,  Й. Гайдна та ін.; російських -  П. Чайковського, М. Римського-Корсакового,  М. Глінки, С. Прокофьева,  Д.Шостаковича; українських - М. Лисенка, В. Косенка, Б. Лятошинського, С.Людкевича та ін. Загалом фонди відділу налічують 45 тисяч примірників нот.




  Неабиякі коштовні альбоми репродукцій Леонардо Да Вінчі, Мікеланджело, Тиціана, Босха, С. Далі, Ван Гога,  К. Моне,  І. Шишкіна, І. Айвазовського, І. Рєпіна,  К. Брюллова,  Т. Шевченка,  М.  Дерегуса,  О. Мурашка,  Т. Яблонської та ін.

  Персоналії    Ч. Чапліна, Л. Вісконті,  Ф. Феліні, М. Дитріх, М. Монро,    К. Деньов, О. Довженка,  С. Параджанова, І. Миколайчука, Б. Брондукова, Б. Ступки та ін. є окрасою фондів відділу з  кіномистецтва.

 Цікавою тематичною новинкою є видання Володимира Індутного "Оцінка культурних цінностей". Підручник вийшов друком в Києві, у видавництві Київського національного торгово-економічного університету, в 2016 році.




Підручник охоплює коло питань, пов’язаних з оцінкою культурних цінностей. Подано теоретичні засади та практичні регламенти щодо визначення, оцінки якості, класифікації та прогнозування вартості культурних цінностей. Наведено чисельні приклади оцінки пам’яток культури різних типів і видів. Значну увагу приділено добірці прогнозованих показників вартості під час великих обсягів оціночних робіт та обмеженості часу.



 Для студентів, магістрів і викладачів вищих навчальних закладів і всіх, кого цікавлять питання оцінки культурних цінностей.


    Фонди відділу налічують біля 20 тисяч книжкових видань, 45 тисяч нотних видань, 100 електронних носіїв  та понад 3 тисячі платівок із записами зарубіжної та української музики; на сучасних електронних носіях фільми О. Довженка, Ю. Іллєнка та  І. Миколайчука та ін.; біля 2 тисяч журналів та газет.

   Фонди відділу мистецтв – є унікальними на Буковині по кількості видань та інформаційному наповненню, тому користуються попитом серед різних груп читачів – науковців, студентів та учнів, фахівців різних мистецьких спрямувань та шанувальників мистецтва інших спеціальностей.

 Наукові, мистецькі, художні, здобутки буковинської громади -  краю, багатого неабиякими талантами, сприяють поширенню громадської думки, що  сучасна бібліотека трансформована у інформаційно-дозвілевий центр, в якому можна знайти  різну  інформацію,  тематичну літературу; отримати фахову консультацію; поспілкуватись в колі однодумців у клубах, що діють при галузевих відділах та багато іншого.

  Спілкування – розкіш, яку має людина, не прикладаючи, при цьому, надто великих зусиль.   Ми працюємо для вас! Будьмо друзями, будьмо однодумцями!!! 

Немає коментарів:

Дописати коментар