вівторок, 27 квітня 2021 р.

«ОСКАР 2021» Оголошено переможців.

 У Лос-Анджелесі в ніч з неділі на понеділок (за київським часом) пройшла 93-а церемонія нагородження лауреатів премії американської кіноакадемії "Оскар". 



Вперше нагородження пройшли відразу на двох майданчиках: на сцені домашнього кінотеатру кіноакадемії Dolby Theatre і в залі вокзалу Union Station у Лос-Анджелесі, на якому знімалося понад півтори сотні голлівудських картин.

 Пропонуємо огляд переможців в основних номінаціях.

Кращий режисер.



Кращим режисером визнано Хлою Чжао за фільм "Земля кочівників".

 Вона  стала другою жінкою-режисеркою в історії нагороди, яка удостоєна статуетки за режисуру.

 Головна роль у фільмі "Земля кочівників" дісталася власниці двох "Оскарів" Френсіс Макдорманд. Її героїня - 60-річна жінка Ферн, залишається без роботи і без будинку, коли під час економічної кризи закривається єдина фабрика в її невеликому містечку. Єдиний вихід - занурити свої речі в фургон і стати однією з племені сучасних кочівників, які подорожують зі штату в штат у пошуках сезонного заробітку. Кінострічка раніше перемогла в чотирьох номінаціях Британської академії BAFTA, отримала премію "Золотий лев" Венеціанського кінофестивалю, премію глядацьких симпатій Кінофестивалю в Торонто і "Золотий глобус".



Кращий фільм

Фільм "Земля кочівників" режисерки Хлої Чжао став володарем "Оскара" в номінації "Кращий фільм". Режисерка подякувала академії за нагороду, подякувала іншим номінантам цього року, а також справжнім кочівників,  що задіяні в зйомках фільму.

"Спасибі, що навчили нас силі стійкості і надії і нагадали, як виглядає справжня доброта", - сказала Чжао.


Кращий іноземний фільм




"Оскар" в номінації "Кращий іноземний фільм" отримала комедійно-драматична картина "Ще по одній" Томаса Вінтерберга. 




Історія чотирьох друзів, які вирішують перевірити теорію, згідно з якою людині для здоров'я потрібно трохи алкоголю. В ролях - Мадс Міккельсен, Томас Бо Ларсен, Ларс Рантьє, Маунус Міллан. Картина є спільним виробництвом Данії, Нідерландів і Швеції. Фільм раніше удостоювався премій Британської кіноакадемії (BAFTA) і Сезар, а також отримав чотири нагороди Європейської кіноакадемії (в тому числі за кращий фільм і режисуру) і три призи міжнародного кінофестивалю в Сан-Себастьяні (Іспанія).


Кращий оригінальний сценарій



Еміральда Феннел отримала кінопремію за кращий оригінальний сценарій до її дебютного фільму "Дівчина, що подає надії". 



Головна героїня цієї історії хоче помститися за свою кращу подругу, яка стала жертвою зґвалтування. Феннел розповіла, що фільм був знятий всього за 23 дня. Вона подякувала команді і виконавицю головної ролі Кері Малліган, яка також  номінована.


Кращий актор




Ентоні Хопкінс отримав "Оскар" в номінації "кращий актор" за роль у фільмі "Батько". Картина також перемогла в номінації "Кращий адаптований сценарій". Це вже другий "Оскар" в кар'єрі Хопкінса. Першу нагороду він отримав за роль маніяка в "Мовчанні ягнят". 83-річний валлійський актор не зміг бути присутнім на церемонії, тому нагороду забрав від імені переможця актор Хоакін Фенікс.




Краща актриса

"Оскар" в номінації "краща актриса" отримала Френсіс Макдорменд за роль кочівниці Ферн в "Землі кочівників".



Краща чоловіча роль другого плану

Американську кінопремію в номінації "Кращий актор другого плану" завоював Деніел Калуя за роль у фільмі "Іуда і чорний месія" (2021) режисера Шаки Кінга.

 У біографічній драмі він зіграв лідера радикальної організації "Чорні пантери" Фреда Хемптона. Раніше за роль в цьому ж фільмі він був удостоєний премії "Золотий глобус", премії Американської Гільдії кіноакторів і нагороди Британської академії BAFTA.




Краща жіноча роль другого плану




"Оскар" в номінації "Краща жіноча роль другого плану" отримала Юн Е Джон.




 Роль бабусі Сунджі у фільмі "Мінарі" Лі Айзека Чуна принесла раніше актрисі премію Британської академії BAFTA і премію гільдії кіноакторів США. 


В основі сюжету фільму лежить історія про переїзд південнокорейської сім'ї в Америку.


Кращий анімаційний фільм




Кращим анімаційним фільмом став фільм "Душа" студії Pixar. Мультфільм також отримав нагороду за кращу музику. 

Фільм розповідає про шкільного вчителя музики Джо Гарднер, все життя мріяли виступати в складі джазового ансамблю. Одного разу він успішно проходить прослуховування, але, повертаючись додому, падає в люк і вмирає. Тепер у Джо одна дорога - до Великого Після, але він втікає і випадково потрапляє в Велике До. Джо стає наставником впертою душі 22, яка вже багато століть не може відправитися на Землю.







Немає коментарів:

Дописати коментар