вівторок, 8 грудня 2020 р.

Грудень подарунковий! Нові книги у фонді!

   Шановні читачі! 

Рада повідомити вам, що відділ мистецтв  отримав книги від Національного музею імені Андрея Шептицького у Львові у подарунок.




  Комплект з двох книг Олесі Семчишин-Гузнер про  Модеста Сосенко та його творчість.



Народився Модест Сосенко в сім'ї греко-католицького священника, пароха с. Порогів о. Данила Сосенка. 



Початкову освіту здобув  в ґімназії при монастирі оо. Василіян у Бучачі (1887—1895 рр. 



Вчився у Краківській школі мистецтв (1896—1900 рр.), та завдяки фінансовій підтримці митрополита Андрея Шептицького в Мюнхенській академії (1901—1902 рр.) і в Національній школі мистецтв у Парижі (майстерня Леона Бонна) (1902—1905 рр.)




З 1908 р. жив у Львові. З 1907 р. працював реставратором у Національному музеї у Львові.












 А також ми отримали дві книги -  Тараса Драгана та Живопис "Ой у полі жито".


Народився  Тарас Драган в селі Лисиничі Львівської області. Родина Драганів брала активну участь в національно-культурному житті Галичини. У 1947 році був арештований, відбув сім років таборів суворого режиму. Після повернення екстерном закінчив десятирічку, відвідував Львівську художню школу, поступив на факультет кераміки Львівського інституту декоративного та ужиткового мистецтва.

 


З часу завершення навчання творчо працював художником керамік, брав участь у художніх виставках. Окремою ділянкою творчості була монументальна кераміка: вишукані керамічні панно для кафе «Львів», «Львівобленерго», модульна решітка для готелю «Турист», пластичні композиції для трускавецького санаторію «Кришталевий палац» та ін.

 



у 1962-2009 роках працював у Львівському державному коледжі декоративного і ужиткового мистецтва імені І. Труша викладачем на відділі художньої кераміки, розкривши в собі, крім таланту рисувальника, тонкого знавця композиції, талант педагогічний. Обіймав посаду завідувача кафедри рисунку. Створив школу рисунку, уклав навчальні програми з рисунку для всіх курсів і спеціальностей, науково обґрунтував методику його виконання, що дістало поширення у навчальних мистецьких закладах України. Розробив програми з дизайну і основ декоративності для відділу кераміки.

Немає коментарів:

Дописати коментар