вівторок, 22 грудня 2020 р.

Легенда ХХ! ФРЕНКУ Сінатрі - 105!

 Хлопчик, який виріс в бідному кварталі, в сім'ї іммігрантів з Італії, став легендою XX століття. Його манера виконання, звана "крунінг" (від англійського croon - наспівувати стиха, муркотіти) стала еталонною для декількох поколінь співаків і музикантів. У його послужному списку - близько 100 синглів. Він виконав практично всі найпопулярніші композиції того часу, за що заслужено отримав зірку на алеї слави в Голлівуді.

Сім найвідоміших пісень Френка Сінатри, які до цього дня вважаються "золотими" хітами.

1.My Way, виконаено в 1968 році

Не всі знають, що знаменитий хіт, який протягом довгого часу лідирував в музичних чартах США і Великобританії - версія французької пісні, написаної в 1967 році відомим артистом Клодом Франсуа. В оригіналі вона називається "Comme d'habitude" ( "Як завжди"). До варіанту, який виконав Сінатра, слова написав американо-канадський автор і виконавець Пол Анка, який, в свою чергу, зробив перекладення вірші середньовічного поета Франсуа Війона.

Французька версія My Way - це історія про чоловіка і жінку, які змушені прикидатися і обманювати, так як любов пішла. Сінатра же заспівав про людину, що підводить підсумки в кінці свого життєвого шляху: він пройшов його гідно, чесно, з вірою, зізнаючись у своїх почуттях.

My Way, за силою і змістом, вийшла знаковою для багатьох виконавців. Наприклад, Елвіс Преслі виконав її в 1973 році, сингл вийшов за кілька тижнів до його смерті.


2. Strangers in the Night, 1966 рік

Автор цього хіта - німецький композитор, аранжувальник і керівник естрадного оркестру, популярного в 60-і роки Берт Кемпферт. Спочатку Strangers in the Night була записана як частина саундтрека до фільму 1965 року A Man Could Get Killed. Але через рік пісня стала хітом № 1 завдяки виконанню Френка Сінатри.

У травні 1966 року Сінатра випустив однойменний альбом, який став платиновим - в США було продано понад мільйон його копій. Артист отримав за нього дві премії "Греммі". Сингл Strangers in the Night протягом тижня займав перше місце в списку кращих пісень журналу Billboard.




3. Let It Snow! 1945 рік

Це одна з найвідоміших різдвяних композицій, виконаних англійською мовою. Її автори - поет Семмі Каном і композитор Жюль Стайн - написали її, відчайдушно бажаючи Різдва в жаркий день в липні 1945 року.

Вперше пісню виконав американський автор і виконавець, який був дуже відомий в 40-50-х роках, Воен Монро. Після цього Let It Snow переспівали два десятка зірок. Однак найвідомішими версіями донині залишаються ті, що були виконані Френком Сінатрою і Діном Мартіном. Цікаво, що саме Let It Snow стала 25-мільйонної композицією, яка була продана через магазин Apple.


Популярності пісні додало ще й те, що саме її виконанням закінчуються два голлівудських бойовиків - "Міцний горішок" і "Міцний горішок 2".

4. Fly Me to the Moon, 1954 рік

Пісню, яка увійшла в так званий "джазовий стандарт" (список творів, які знають практично всі джазмени) і вважається сьогодні однією з найбільш часто виконуваних, написав композитор Барт Ховард. Вперше її виконала Феліція Сандерс в клубі "Блакитний Ангел" в Манхеттені, під акомпанемент самого композитора.



Спочатку пісня називалася In Other Words, однак зовсім скоро прижилося "народна" назва Fly Me to the Moon - по першому її рядку. Через рік її переспівав і зробив суперпопулярною Френк Сінатра.

Пісню також виконували знамениті співачки Елла Фіцжеральд і Ненсі Вілсон. Дайана Кролл заспівала її в честь 40-річчя від дня висадки Нейла Армстронга на Місяць.

5. New York, New York, 1979 рік

Прем'єра славнозвісної пісні відбулася 21 червня 1977 року, коли на екрани вийшов фільм Мартіна Скорсезе "Нью-Йорк, Нью-Йорк" - в картині її виконала Лайза Мінеллі. Автори - композитор Джон Кандьор і поет Фред Ебб - розповіли, що пісня була "написана в гніві", так як Роберт Де Ніро, який знявся у фільмі, попросив переписати її і зробити "сильніше". Це обурило авторів, але вони зробили так, як просив актор.

Фільм Скорсезе великого успіху не мав, але заголовна пісня до нього отримала "друге дихання" в 1979 році, коли її переспівав Сінатра. Він змінив в тексті кілька слів і придумав нове аранжування. Композиція увійшла в його альбом Trilogy: Past Present Future і назавжди пов'язана з його ім'ям.



6. Got You Under My Skin, 1946 рік

Пісня написана в 1936 році американським композитором Коулом Портером, який вважається одним з видатних в "легкому жанрі", для мюзиклу Born to Dance. Френк Сінатра вперше виконав її в 1946 році, на радіо. Через 10 років він створив аранжування для біг-бенду - саме це виконання пісні вважається класичним.

Після цього Сінатра перезаписував пісню ще двічі. У 1963 вона увійшла в його альбом Sinatra's Sinatra, з улюбленими композиціями артиста. А в 1993-му вийшла ще одна версія - з альбому Duets, в парі з ірландським рок-музикантом, вокалістом групи U2, Боно.




7. Something stupid, 1967 рік

Автор цієї простої і милої пісні - співак і композитор Карсон Спаркс, в 1966 році він записав її в дуеті з дружиною. Роком пізніше Something stupid, разом з дочкою Ненсі, виконав Сінатра.

Серед безлічі каверів, які були зроблені на цю пісню,  запам'ятався найбільше (окрім, звичайно, дуету Сінатра) - у виконанні Роббі Вільямса і Ніколь Кідман, записаний в 2001 році.


Немає коментарів:

Дописати коментар