середу, 4 листопада 2020 р.

Кольорові та оздоблені саркофаги. Єгипетська знахідка

 


Велику кількість саркофагів, вік яких перевищує 2500 років, виявили в одному з найбільших давньоєгипетських некрополів Саккарі, за 30 км на південь від Каїру. Чи є всередині мумії – поки невідомо.

 

На початку вересня у підземному приміщенні знайшли 13 дерев’яних трун, а потім ще 14,  за повідомленнями  єгипетського міністерства у справах старожитностей та, як пише ВВС.




Первинне обстеження показало, що всі ці саркофаги не відкривалися з моменту поховання.

На опублікованих фото видно, що добре збереглися кольорові саркофаги і дрібні артефакти, вони майстерно зроблені і прикрашені.

Це одна з найбільших знахідок такого роду в історії.

 

 Інформацію про неї відстрочили до того моменту, коли міністр Халед Анані відвідав місце розкопок і подякував своїм співробітникам за самовіддану роботу у важких умовах. Підземне приміщення розташоване на дні колодязя на глибині 11 метрів.

 


 Розкопки і вивчення знахідок тривають.

 Некрополь Саккара був грандіозним кладовищем протягом трьох тисяч років. Його назва походить від імені давньоєгипетського бога мертвих Сокар.

 

З XXIII століття до н.е. фараонів там не ховали, але поховання різних представників знаті тривало до завоювання Стародавнього Єгипту Римською імперією.

 Саккара перебуває у переліку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Немає коментарів:

Дописати коментар