пʼятницю, 30 жовтня 2020 р.

Майкл Берд та його 100 ідей

 

Майкл Берд - письменник, поет, журналіст. Закінчив Мертонський коледж Оксфордського університету за спеціальністю «історія мистецтва». 

 Брав участь у створенні словника Macmillan Dictionary of Art.

 Пише статті та огляди для газет The Times, The Guardian, журналу Modern Painters та інших видань. Є одним з авторів популярних програм про мистецтво каналу BBC.

 Читає лекції з історії мистецтва в університетах Великобританії.

Займається дослідницькою роботою в області сучасного британського мистецтва.

  Автор книг про творчість сучасних англійських художників.

 Автор антології дитячої поезії The Grasshopper .

В кінці 2019 року у фонд відділу мистецтв надійшла книга Майкла Берда "100 ідей, що змінили мистецтво".
Триває завантаження. Завантажено 61658 з 61658 Б.

Як з’явилася книга «100 ідеї, що змінили мистецтво»? Подумайте: щодня транспорт перевозить жителів міст з одного куточка у інший… І мільйони коліс котяться по землі. Зараз це звична річ, якою нікого не здивуєш. Проте уявіть собі емоції первісної людини, яка щойно винайшла колесо і навіть не уявляє, куди його застосувати. Ця ідея сколихнула людство. І не менш важливі ідеї час від часу сколихували арт світ. Майкл Берд спочатку задумався про наскельні малюнки, а потім історія світу понесла його вперед до нових відкриттів.

Книга «100 ідей, що змінили мистецтво» – це 100 лаконічних есе, що розкривають ключові явища арт-світу. Можливо, перелік суб’єктивний, а інший мистецтвознавець додасть щось своє… Та у Майкла Берда вийшло пояснити, чому мистецтво міцно закріпилося у всіх аспектах сучасного життя: від реклами до індустрії розваг.

 


У вступі до книги Майкл Берд розповідає про взаємну транформацію. Коли ідея змінює мистецтво, то мистецтво переінакшує ідею, дозволяє їй впізнати себе. Яскравий приклад – грецькі статуї. Приблизно у 5 столітті скульптори змінили своє уявлення про тіло, наділили його ідеалами. І грецькі статуї як ідея почали нести світові певний сенс. Це своєрідна хімічна реакція, що рухає історію і зачіпає різні складові.

 


Автор «100 ідеї, що змінили мистецтво» не зупиняється лише на революційних напрямках. Його коло зацікавлень набагато ширше: постановка ніг скульптур, специфіка зображувати світло, вести розповідь і керувати поглядом глядача. Майкл Берд помітив незначні деталі, які згодом розгорнулися у щось більше.


Книга «100 ідей, що змінили мистецтво» – це 100 лаконічних есе, що розкривають ключові явища арт-світу. Можливо, перелік суб’єктивний, а інший мистецтвознавець додасть щось своє…

  Адже за тисячі років мистецтво набуло незлічених форм і втілень. Але час від часу нові відкриття чи віяння змінюють вигляд того, що ми звикли називати мистецтвом, або ж сам спосіб, у який ми його сприймаємо.

 

 


 

Та у Майкла Берда вийшло пояснити, чому мистецтво міцно закріпилося у всіх аспектах сучасного життя: від реклами до індустрії розваг. Laughts.




Які ідеї ви побачите? – Алегорії Сандро Ботічеллі. Художник, аби намалювати весну, використав літературні сюжети. Адже надто просто – зобразити квіти, що розпускаються. А от постаті Венери та Амура, як втілення кохання та Флора, що сіє квіти – дають набагато більше простору для уяви. – Фіксування миттєвостей Джона Костебла. Він прагнув відтворити пензлем найтонші форми та кольори хмар. Художник рік вивчав хмари у Лондоні, фіксував їх зміни. Тож якщо порівняти метеорологічні записи та спостереження Констебла, вони будуть ідентичними. – Штучне світло на картинах. Більшість художників намагалися малювати вдень, у комфортному освітленні. Проте Жорж де Латур вирішив зосередитися на контрастах. Малюючи промінь світла на картинах в одному місці, наприклад, від свічки, він створював похмуру і драматичну атмосферу, яка занурювала у атмосферу та історію.

Майкл Берд систематизує поворотні моменти історії мистецтва: від малюнків у печерах до стріт-арту.

 У своїй книзі він демонструє, як нові засоби і технології радикально змінюють способи творення мистецтва Автор «100 ідей, що змінили мистецтво» не зупиняється лише на революційних напрямках.

Його коло зацікавлень набагато ширше: постановка ніг скульптур, специфіка зображувати світло, вести розповідь і керувати поглядом глядача.

Майкл Берд помітив незначні деталі, які згодом розгорнулися у щось більше.




Науково-популярне видання вийшло друком в Києві, у видавництві ArtHuss, в 2019 році.

 

Вміщує майже 300 кольорових ілюстрацій, що  надають потужного візуального супроводу, перетворюючи книжку на мандрівку крізь епохи, стилі, ідеї.

 

 Переклад з англійської Остапа Українця та Катерини Дудки.

 Ілюстрація обкладинки  Крістіни Золотарьової.

Немає коментарів:

Дописати коментар