середу, 8 липня 2020 р.

Бібліотека offline.




Карантинні обмеження, що ввели по всій території України, торкнулись роботи бібліотеки жорстко. З 17 березня  2020 року Чернівецька обласна універсальна наукова бібліотека ім. Михайла Івасюка  пішла на дистанційний формат діяльності. Були ми до цього «не дуже» готові, адже зміни, внесені до законопроєкту від 8 січня 2020 р. новою ВР України задля більшої діджиталізації суспільної роботи та інших сфер діяльності громадян дали уяву про те, що  згідно з текстом законопроєкту, дистанційна (надомна) робота – це така форма організації праці, коли робота виконується працівником за місцем його проживання чи в іншому місці за його вибором у тому числі за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій, але поза приміщенням роботодавця. Саме з такими, новими для нас, умовами працівники відділу мистецтв вперше стикнулись  в період вимушеного карантину. Всі заплановані форми роботи прийшлось адаптовувати на онлайн формати. Нам це вдалось  і досить успішно! Робота кипіла!



 Велику  частину  робочих годин присвячено самоосвіті.
Задля отримання громадянської  освіти в Україні започатковано безліч дистанційних курсів та навчальних програм, які складаються з відео-лекцій, практичних завдань та тестів. Працівники відділу пройшли близько 50 різних  навчальних відео-лекцій, тестів та фінальних тестувань. Зареєструвавшись на сайті «Дія. Цифрова освіта» кожна вибрала серіали для  проходження та отримання сертифікатів. А саме: «Цифрова грамотність державних службовців 1.0. на базі інструментів Google»,  «Базовий курс із цифрової грамотності», «Оплата комуналки онлайн»,  з Google Digital Workshop курс «Діліться ідеями за допомогою історій і візуалізацій» та ін. Ознайомилися та обрали онлайн-курси на EdEra, онлайн-курси на платформі Prometeus  та ін.  «Дизайн-мислення для інновацій», «Що таке дизайн-мислення».  Пройшли онлайн-тренінг «Використання YouTube для державних установ і організацій сфери культури», безкоштовне навчання на платформі ВУМ online пройшли повний курс  «Основи критичного мислення», курс «Вступ до критичного мислення», «Креативне мислення».  Пройшли безкоштовне навчання на платформі «Вище», що  об`єднує загальні знання та надає  інструменти для розвитку, для  оновлення знань, самоосвіти через створення сучасної системи підвищення кваліфікації. Курс «Ефективні презентації». Зареєструвались та пройшли  онлайн-вебінар «Знайомство із Scopus». Спікер  - Марина Назаровець, керівник Служби інформаційного моніторингу Наукової бібліотеки ім. М. Максимовича КНУ Тараса Шевченка.
   Всі ці  курси для того, щоб не боятися помилятися, бути автором власної реальності, навчатися протидіяти стереотипним векторам у рішеннях, знаходити та реалізовувати нові шляхи взаємодії та співіснування в різних сферах сучасного життя. За всі курси отримали сертифікати. Їх разом налічується більше п’ятидесяти. Всі отриманні знання та навики будемо  застосовувати в роботі відділу.


 З 1 липня 2020 року бібліотека вийшла з дистанційного формату  та відкрилась на відвідування  та обслуговування користувачів. Найвідданіші та найбільш потребуючі користувачі вже нас відвідали та продовжують це робити з дотриманням всіх карантинно-обмежувальних рекомендацій. По результатам першого офлайн-робочого тижня готова сказати, що бібліотека «оживає» і повертається на свої активні попередні позиції  культурної інституції з глибоким інформаційним забезпеченням громади, активних масових впроваджень різнопланових акцій для дозвілля містян, закладу, із  професійною промоцією книги та читання, в цілому.
 Всі започатковані он-лайнові  форми переходять в  «масовий» офлайновий формат. Адже з 1 липня бібліотека отримала дозвіл на проведення масових заходів із карантинними рекомендаційними обмеженнями  - для відвідувачів  обов’язковий температурний скринінг, дезінфекція рук та соціальне дистанціонування. Для цього в приміщенні одночасно може знаходитись визначена кількість людей. У відділі мистецтв, зокрема, троє працівників та 1-2 відвідувачі!  
 Найбільша засторога є на використання  паперових форматів інформації -   маски та рукавички тому є рішення.
Згадуючи «докарантинне»  життя найбільше сумувала за  мистецькими подіями міста -  фестивалями, експозиціями, презентаціями, концертами та театральними виставами, особливо коли FaceBook про таке нагадував. А ще за живим спілкуванням з друзями по мистецькій діяльності та за власними фітнес-тренуваннями -  за живим спілкуванням, коли очі співрозмовників емоційно доповнюють ситуацію глибше та суттєвіше. Але із спортивним залом ще треба зачекати – він ще зачинений, хоч заняття  Open air вже відбуваються. І це  для мене надзвичайна новина.
 Вихід з карантинних обмежень бібліотеки припав на самий жаркий  літній місяць -  період відпусток та відпочинку. Тож всі, хто залишається в місті, слідкуйте за нашими анонсами на сайті бібліотеки   http://www.library.cv.ua/   та інформаційних ресурсах відділу мистецтв : http://moezahoplennia.blogspot.com/,   https://www.facebook.com/Відділ-мистецтв-Чернівецької-ОУНБ-111788727239422/.
 Шановні чернівчани та гості міста!  В бібліотеці безпечно!   На вас чекає професійна та вичерпна інформація  та відповіді на найбільш цікаві ваші читацькі запити. А також адекватні  правила в сфері обслуговування користувачів.  
До зустрічі в бібліотеці!

Немає коментарів:

Дописати коментар