середу, 26 лютого 2020 р.

Томаківка - мій рідний край!




Томаківка – селище міського типу Дніпропетровської області. Районний центр Томаківського району. Розташоване на Причорноморській низовині в місці злиття двох річок – Томаківки та Кисличуватої. Томаківщина має глибоке історичне коріння. Не всі знають, що перша Запорізька Січ — Томаківська Січ — знаходилася на острові Томаківка.  Існує також легенда, що назву краю дала цариця Катерина, яка об'їжджаючи запорізьку слобідку, побачила велике поле квітуючого маку. Запитала вона у своєї свити, що це так гарно квітне. Та вони зроду таких квітів не бачили. Відповів цариці старий дід-запорожець: «То — маківка». «Томаківка», — не зовсім зрозумівши, повторила Катерина і додала, що нехай же і слобода ця віднині зветься Томаківкою. Тож недаремно на гербі сучасної Томаківки красується ця яскрава степова квітка. 


 Не лише нашою історією, а і нашими людьми славиться край.  Філією нашого  районного музею (яка знаходиться в будівлі бібліотеки) є картинна галерея, яка названа іменем земляка, заслуженого діяча мистецтв України, скульптора Дмитра Никифоровича Красняка.

Дмитро Никифорович народився 10 липня 1927 року в с. Томаківка Дніпропетровської області в сім'ї селянина. Він пройшов дуже важкий як життєвий так і творчий шлях тому, що жив в післявоєнні роки, в напівзруйнованій країні. Люди жили скрутно. Та Дмитро все ж вивчився спочатку в Дніпропетровському художньому училищі, потім в Київській академії мистецтв.


Творити він почав ще зі студентських часів.  Працював в різних матеріалах: гіпс, бронза, мармур. Закінчивши з відзнакою, був направлений працювати в Житомир.  Негаразди післявоєнного часу позначилися на роботах скульптора, їх у нього понад 200, всіх не перелічити, та ось найвідоміші: «Т. Шевченко на засланні» (1954), «Кріпак» (1961), «Воїн-переможець» (1969), памя’тник Васі Шишковському(1959); меморіальні дошки воїнам 5-ї армії (с. Андріївка Червоноармійського району Житомирської області, 1975); композиції – «Спортсменка» (1976), «Батько й сини» (1992); портрети – «Заслужений лікар України Є. Конопелько» (1980), «Мати», «Партизан М. Скрит» (обидва – 1981), «Ветеран війни і праці Г. Бородавка» (1984), «Герой Радянського Союзу Я. Батюк» (1990-і рр.), «Льотчик О. Броницький» (1991), «Підполковник П. Федорчук» (1994), бюст «Т. Шевченко» (1996), який в 2007 році встановили в смт.Томаківка. Праці Дмитра Никифоровича є по всьому колишньому Радянському Союзі, наприклад, барельєф "Приїзд російського посла Батуріна до Б.Хмельницького в Переяслав", який був переданий в дар.


 Д.Н.Красняк неодноразово обирався головою Житомирської організації Спілки художників УРСР, Житомирської обласної організації Національної Спілки художників України.

В своїх творах митець показує чим в даний час живуть люди, їх біль, переживання, гордість, досягнення.  У 1993 році приїжджав до нашої рідної Томаківки на відкриття картинної галереї в його честь. Помер Дмитро Никифорович Красняк 6 грудня 2003 року, похований у Житомирі на кладовищі"Дружба".  


Д.Н.Красняк
своєю творчістю зробив неоціненний внесок у культурне надбання  українського  народу, нації, держави.



 матеріал підготувала 
Олександра Луценко

Немає коментарів:

Дописати коментар