четвер, 20 лютого 2020 р.

23 лютого - 85 років від дня народження Анатолія Литвинчука

 "Театральна  каліграфія"


Литвинчук Анатолій Григорович народився 23 лютого 1935 року в селі Сильченкове Талаївського району Сумської області.
Після загибелі батька на фронті Великої Вітчизняної війни, мати із сім’єю  переїхала вчителювати на Львівщину, де він закінчив десятирічку, вступив на філологічний факультет ЧДУ. Вже тоді Анатолій Литвинчук володів значно ширшими знаннями, аналітичним мисленням і непересічним інтелектом. Крім цього, був невиправним романтиком і життєлюбом, від природи володів феноменальними здібностями перевтілення, артистизмом, тому так нестримно тягнуло його до театру.    

    
З 1965 р.,  після закінчення режисерського факультету Харківського інституту мистецтв,   працює на буковинській театральній сцені. Дипломна робота - «Шануй батька свого» В.Лаврентьєва – вже привернула увагу глядача.
 У листопаді 1965 р. відбулася премєра вистави «Дружина Клода» О.Дюма. Литвинчук -  режисер цієї постановки.
Незаперечний успіх мали його вистави: «Чотири хрести на сонці», «Вирок», «Справа про кохання», «Тоді в Тегерані», «З легким паром». А також, «Яків Богомолов» М.Горького, «Двоє синьйорів з Верони» В.Шекспіра, «Безіменна зірка» М.Себастіана, «Одруження» М.Гоголя, «Ой не ходи Грицю…» М.Старицького, «Таня» О.Арбузова, «Безталанна» І.Карпенка-Карого, «Закон» В.Винниченка, «Отак загинув Гуска» М.Куліша, «Запечатаний двірник» Ю.Федьковича та ін.
Особливою заслугою режисера стало сценічне першопрочитання забутих творів української класики, а саме: драматургії Сидора Воробкевича «Гнат Приблуда», «Пан Мандатор», «Новий двірник» («Вірне кохання і пан начальник») і п’єси Ю.Федьковича «Запечатаний двірник» у співпраці з диригентом та композитором Володимиром Городенським. Ця робота була відзначена Всеукраїнською премією ім. І.Котляревського та  обласною премією ім. С.Воробкевича.


В 1973 році було присвоєно звання «Заслужений артист УРСР». В 1990 р. йому присвоєно почесне звання «Народний артист України».
За 28 років натхненної діяльності А.Литвинчук створив понад  70 вистав за п’єсами класичної, сучасної української  та зарубіжної драматургії.
11 серпня 1993 року відійшов у вічність. Пам'ять про митця увіковічено меморіальною дошкою та мармуровим памятником.
Анатолій Литвинчук став справжнім подвижником театральної думки і праці, глибоко розумів живодайну роль театру в житті українського народу. Він досягнув того, до чого прагнула його душа і залишив у памяті багатьох людей щирі згадки про свої театральні здобутки, творчі задуми.
 Творчості  Анатолія Литвинчука присвячено  безліч статтей в періодичних виданнях. Зокрема в газетах: «Буковина», «Чернівці», «Молодий буковинець», «Доба». У книгах :      Богайчук М.А. Література і мистецтво Буковини в іменах: словник-довідник. – Чернівці, 2005. – С. 157-158.



Сулятицький Т.В. Чернівецький обласний український музично-драматичний театр ім.О.Кобилянської. – К.: «Мистецтво», 1987. – 125 с.: іл. та новіше видання 
Сулятицький Т. Чернівецький музично-драматичний театр ім.О.Кобилянської. – Чернівці, 2004. – С.85-86, 88-89, 91, 95, 99-102, 106, 107, 114-116, 119-128, 131, 152, 155, 157, 159-160, 164-165, 168-169.


Немає коментарів:

Дописати коментар