понеділок, 14 жовтня 2024 р.

Сьогодні День народження Чіпріана Порумбеску.

 Чіпріан Порумбеску народився 14 жовтня 1853 року в буковинському населенні Лайпотеле Суцевей, в родині православного священика Іраклія Порумбеску, якого під час перебування поета в Чернжеу Ці заохочував до написання літературних творів самого Василе Александрі.



Майбутній композитор, син Емілії та священика Іраклія Голембіовського, спочатку вживав ім'я Голембіовський, потім на деякий час Голембіський-Порумбеску, а потім Порумбеску.
ЧІпріан Порумбеску сформувався в той період, коли набуття національних прав було пріоритетом для румунів.
Через бідність Чіпріан Порумбеску не зміг насолоджуватися постійним і повним музичним навчанням. Сором'язливий і розслаблений, але закоханий у музику, Сіпріан Порумбеску зустрічає у сім років музиколога Карол Мікулі, професора консерваторії Лембергу (Львів) та учня Шопена, який провів кілька літ у Сіпотеле Суцева, щоб вибрати популярні пісні, які були навіть у домі до сім'ї Голембiвських. Ціпріан Порумбеску почав вивчати музику в Сучаві та Черншуті.
Чіпріан Порумбеску любив музику і у сім років зустрів музиколога Карол Мікулі, професора Лемберзької консерваторії (сьогодні Львів в Україні) та учня Шопена.
Через бідність Чіпріан Порумбеску не зміг насолоджуватися безперервною і повною музичною освітою. Почав вивчати музику в Сучаві та Чернюті.
У 1871 році Чіпріан Порумбеску бере участь у урочистостях, присвячених 400-річчю будівництва Путна, разом з Михайлом Емінеску, Іоаном Славічі, А.Д. Ксенополем, Ніколаєм Теклу та іншими.
У 1874 році в Цернґу ІІ запрацювало студентське товариство "Арбороаса", за старою назви Буковини. Ципріан Порумбеску склав гімн, очолив хор культурного товариства, а в останньому році семінару був обраний його президентом. Але "Арбораса" ніколи не розглядалася австрійською владою, бо діяльність вважалася занадто патріотичною.
Після цього періоду пішов найпрекрасніший етап його художнього життя.
11 березня 1882 року в Бращові, у Святковій залі Румунської гімназії, відбудеться прем'єра його оперети "Crai nou" (перша румунська оперети), твору у двох діях, написаному Ціпріаном Порумбеску за тексту вірша поета Василе Алецандрі. Величезний успіх вимагає повторення шоу 12 та 23 березня на одній сцені. Серед його творів: "Румунська рапсодія для оркестру", "Серенада", "На березі Пруту", "Алтар Путненського монастиря", "Серце румунського", "Ода румунським господарям" та інші.
Ciprian Porumbescu and Eusebie Mandicevschi, Відень - 188
26 лютого 1881 року ми знайшли Порумбеску у Віденській поліції, щоб дізнатися "адресу Мандічевського".
Ноти ЧіпріанаПорумбеску: 28 лютого "Ми поговорили про деякі речі, взяли у нього кілька музичних нот і вирішили поступити до Співочої академії. "
П'ятниця, 4 березня "іду рано до Манді. Давайте разом вивчати мої композиції. Він знаходить, як це природньо, багато помилок. Після цього приходить Херебергер, геніальний музикант, і я заспівав разом з Менді кілька його пісень.
Дійсно майстерні твори, чому він хоче їх оприлюднити. Дивлюся на них обох, як вони стоять за роялем і думаю: Якби я знав половину того, що вони знають, було б достатньо.
Мав честь опублікувати статтю про дружбу між Ч. Порумбеску і Е. Mandicevschi яка була опублікована у статті "Продовження творіння великого композитора Eusebie Mandicevschi: Martian Negrea, Ciprian Porumbescu, Gheorghe Mandicevchi, Grigorie Pantazi, Karl Böhm" / Contem Рейс VIII. - Музика / Сучасні виклики в мистецькій освіті: - Видавництво "Артес - Ясі - 2022. – П. 71 - 99.
Зі статтею можна прочитати перейшовши за посиланням: https://nordulbucovinei.blogspot.com/.../continuatorii...
Меморіал, через 140 років після смерті композитора Кіпріана Порумбеску. Cernauti - 06/06/2023: https://www.youtube.com/watch?v=ashZvuGoqY4&t=981s
Один з найвідоміших румунських композиторів Чіпріан Порумбеску залишив сильний культурний та музичний вплив у Черншуті та всій країні. Його музичні твори, такі як "Балада для скрипки та оркестру" та "Румунська рапсодія", залишаються визначними і сьогодні захоплено виконуються.

Немає коментарів:

Дописати коментар