вівторок, 10 вересня 2024 р.

ПОРТАЛ БУКОВИНСЬКИХ КАЗОК

  ЕТНОГРАФІЧНА СТУДІЯ ДЛЯ ДОРОСЛИХ І НЕ ДУЖЕ

«Казка» - слово, яке асоціюється з дитинством і добрим дивом. Для нашого краю тема ця особливо близька, адже ціла когорта славних імен є дослідниками, збирачами буковинських казок. А просто шанувальників цього жанру – ще більше. Тож на черговій етнографічній студії «Портал буковинських казок» кураторка етнографічного проєкту «Спадщина» Буковинського центру культури і мистецтва, кандидатка філології Іванна Стеф’юк повела аудиторію крізь портал казкових текстів і підтекстів.



























Чим є казка для Юрія Федьковича, як Василь Козарищук використовував казки для виховання суспільства, чому казки у записах Михайла Івасюка – це окремий світ, які вони – казки «дністровської Атлантиди» у записах Івана Безручка і чим особливі видання українських народних казок у записах Миколи Зінчука? А також як повпливали народні казки на творчість Володимира Івасюка – про це дізнавалися всі, кого привабила тема «казкового порталу». Окремо йшлося на зустрічі про фольклористичні праці Лідії Дунаєвської та Олесі Наумовської, присвячені українським народним казкам.
Візуальним рядом гостей етнографічної студії став перегляд анімаційної байки «Заєць» за однойменним твором Юрія Федьковича, почули присутні і добре відому «Казку гір» (автори Володимир Вознюк та Володимир Івасюк, виконавиця Лідія Відаш).
Надзвичайно цінними були доповнення співробітниці Чернівецького обласного художнього музею, популяризаторки творчості Юрія Федьковича Лариси Курущак, котра показала один із результатів ювілейного проєкту «Букове зерня» - дитячі ілюстрації до казки Юрія Федьковича «Бідолашко».
Багато цікавих відомостей про експедиції зі збирання казок повідомила гостям студії директорка Чернівецького обласного меморіального музею Володимира Івасюка Наталія Мороз.
А насамкінець фрагментами з авторської казки поділилася літераторка LUBOV, яка під таким псевдонімом пише адресні казки про дорослих і дітей.
Щиро дякуємо всім за спільний надих і до нових зустрічей!

Немає коментарів:

Дописати коментар