понеділок, 16 вересня 2024 р.

Свято української пісні

Вперше Свято української пісні на Театральній площі Чернівців відбулося 13 вересня 2007 року з нагоди 37-ї річниці від дня першого виконання пісень «Червона рута» й «Водограй» Володимира Івасюка в передачі «Камертон доброго настрою».




З того часу це вже стало доброю традицією  і цьогоріч відбулось ХІУ  Свято на  Театральній площі, як далекого 1970 року.

 Пісні «Червона рута» й «Водограй» тоді транслювалися в прямому етері з Чернівців на всю Україну.  Виконували  їх дуетом автор – студент медінституту Володимир Івасюк та  молода співачка  Олена Кузнецова.







Ідейним натхненником проведення Свята української пісні був директор Чернівецького обласного меморіального музею Володимира Івасюка, заслужений діяч мистецтв України, письменник Мирослав Лазарук, який переконливо заявив, що пісня «Червона рута», відома далеко за межами України і перекладена багатьма мовами, є невмирущою та її мають співати усі покоління українців. Автор ідеї прагнув, аби Свято набуло всеукраїнського національного визнання. 




 Цьогорічне свято стало майданчиком для виконання українських пісень для молодих виконавців та відомих всьому світу видатних співаків. Серед  яких -  народний артист України, почесний громадянин міста Чернівці Павло Дворський та його сини В’ячеслав та Павло,  заслужений артист України Володимир Фісюк,  лауреатка  обласної премії імені Назарія Яремчука Тетяна Петришина, стипендіатка Президента України для молодих митців

Августа Шишкіна, Оркестр народної музики Чернівецького обласного фахового коледжу мистецтв імені Сидора Воробкевича, вокальне тріо викладачів Чернівецької музичної школи №1 у складі Людмили Парасківи, Ірини Мар’янчук та Мар’яни Михайлюк, переможниця Всеукраїнського фестивалю сучасної пісні та популярної музики «Червона рута» 2024 Анастасія Юськів та ін.









Свято української пісні 2024 року стало свідченням непроминущого у значенні цінності, адже пісня зібрала молодість, свідомість та незламність у єдину рушійну силу.

Хай буде так, як прагнув Наш Геній - Наш Володимир Івасюк -  звучатиме пісня велелюдним потоком сердечних емоцій.

Немає коментарів:

Дописати коментар