пʼятниця, 6 вересня 2024 р.

«БО Я ДЛЯ УКРАЇНИ ЛИШ ЖИЮ!..»

 У ЧЕРНІВЦЯХ ВІДБУЛАСЯ ІМПРЕЗА НА ПОШАНУ ЮРІЯ ФЕДЬКОВИЧА

 

Цей рік знаковий для всіх, хто шанує слово Юрія Федьковича та українську літературу загалом, адже саме у 2024 році виповнилася 190-та річниця від дня народження видатного письменника, освітянина і просвітянина, фольклориста, редактора. І саме цій знаменній даті була приурочена літературно-мистецька імпреза «Бо я для України лиш жию!..», яка відбулася у Буковинському центрі культури і мистецтва 5 вересня.



Уся імпреза була умовно поділена на дві частини – детальне покрокове знайомство з кожним із томів новітнього видання творів Юрія Федьковича (упорядники Микола Юрійчук, Богдан Мельничук, Лідія Ковалень, Людмила Черняк, перекладачка окремих матеріалів з німецької Марія Никирса); друга ж частина заходу – федьковичезнавчий усний журнал,який сторінка за сторінкою знайомив з тим, як перепрочитується і сприймається слово Юрія Федьковича зараз.










«Буковина прийшла до Федьковичевого ювілею з поважним результатом, - зазначив модератор заходу, заслужений діяч мистецтв України, директор Буковинського центру культури і мистецтва Микола Шкрібляк. – Воно вільне від політичної заангажованості. Є підстави говорити про його унікальність, адже вміщено чимало творів, які опубліковані вперше».

Правдивою шаною Ювілярові стало перфектне художнє читання напам’ять творів Юрія Федьковича: Михайло Ковалюк переконливо вжився в  образ Юрія Федьковича та виконав «Пречиста Діво, радуйся Маріє», вірш «Нива» прочитав Ігор Дем’янюк, поезію «Україна» прочитала Ксенія Попович, оповідання «Лелії могила, або Довбушів скарб» блискуче виконала Тіна Сторож (її виступ нагадував моноспектакль). Іпостась Юрія Федьковича як казкаря розкрила своїм читанням Катерина Бутняк, а ошатне музичне обрамлення заходу створив віртуозний скрипаль Мар’ян

Зубжицький.

Співупорядниця і одна з найвагоміших дослідниць постаті Юрія Федьковича Лідія Ковалець зазначила: «Зараз ми ревізуємо свою працю Робота над виданням тривала 18 років, і дуже багато вартісного ще не побачило в лоні цього шестикнижжя.





 Чи буде кому продовжити – ось про що тривожуся… Юрій Федькович – це не тільки письменник, а і відважний науковець. І мені дуже важливо встигнути якнайбільше написати про нього».




Професор Богдан Мельничук, котрий став натхненником для всієї команди видавничого проєкту, у вітальному виступі озвучив щиру радість від того, що сильне українське слово повертається до читача, хоч і не відразу: «Федькович у нас дуже недооцінений, недопрочитаний… Це горянин з краю гуцульського, який обняв цілий світ».

Про літературний експрес ментального здоров’я «Ключ», який присвячений Юрію Федьковичу, надзвичайно натхненно розповіли його творці – культурна діячка Олена Рєпіна та головний просвітянин Буковини, народний артист України, знаний педагог Іван Дерда.













«Енергія писанок і сардаків… Як любо тут говорити про українське, про силу і правдиву велич нашої культури, - зазначив Іван Дерда. – Як хочеться тут говорити про Федьковичеву філософію, про «дух чоловіка». Так, часи надзвичайно тривожні, важкі, але й героїчні. Адже темряви немає, чуєте? Темряви немає.. Там просто ще не побувало світло».




















Насамкінець етнолог Микола Шкрібляк розповів про кожен із сардаків, які були представлені до експозиції у залі. Як відомо, для Юрія Федьковича сардак був практично частинкою душі, тому вся імпреза відбувалася у товаристві автентичних гуцульських сардаків.

Захід, який об’єднав відомих у краї науковців, просвітян, залюблених у культуру людей, залишив приємний посмак і багато світла. І причина цьому – ювілей одного з найбільших світочів Буковини, Осипа Домініка Гординського де Федьковича. А ще – подвижницька праця тих, хто доносить його слово до сучасного читача. 

Немає коментарів:

Дописати коментар