вівторок, 10 вересня 2024 р.

Презентація проєкту SARDAK.UA

Українці, наша Традиція - красива, наша Культура - красива, ми - преКрасні.

 Цікавий етнографічний проєкт Світлани Крачило та команди вже вдруге вражає експозицією. Цей раз сучасних одягових предметів -  сардаків.

















 Розмаїття кольорів,  тканинних структур, оздоблень та етнографічних родзинок, але вирізнялись ці сардаки від просто експонатів   прикладною ідеєю проєкту. Всі ці сардаки будуть носитись родичами -  дружинами, матерями, сестрами, доньками/синами воїнів, що мужньо боронять Україну у запеклій кровопролитній війні. 

 Сардак "Відтінки Рути", "Медовий", "Заквітчаний" та інші ідентифікують нас українцями, красивими Людьми в усіх сенсах.

В межах проєкту SARDAK.UA відбулось дослідження крою, технології пошиття та прийомів декорування автентичних сардаків з колекції ЧОКМ.

Досліджено надзвичайно цінні експонати колекції, де кожний - це взірець фаховості, високого смаку та любові до своєї праці наших пращурів.

А 7 вересня, під час презентації другої частини проєкту, створювали перформанс, де визначали, що не дає розправити крила українській силі, що забирає її у нас. Кожен охочий міг написати свою думку на папері, які в кінці будуть знешкоджені та вовняною ниткою вив'язували умовний захист нашій Україні, в який вкладали всю міць думки про ПЕРЕМОГУ України.

"Вивільнення української СИЛИ” - хепенінг-перформанс. Автор Світлана Крачило.
Весь світ співпереживає і захоплюється українським народом, його мужністю, силою Духу, незламністю, красою… Витоки цієї сили знаходяться, в першу чергу, в культурі народу. В моєму перформансі САРДАК є символом української СИЛИ. Для нашої Перемоги над злом наша СИЛА має бути потужна та максимально розкрита.

В тяжкий для України час, ми маємо розуміти що є джерелами нашої міці та що саме перешкоджає цим джерелам наповнювати нас Силою.

Сардак знаходиться в каркасі, він є одним з елементів каркасу української культури.
Чорна нитка, що опутує каркас та закриває погляду глядача сардак, символізує перепони для розкриття нашої СИЛИ. Глядачу пропонується дати свої визначення цим перешкодам та за їх кількістю, обмотати каркас з сардаком. Коли сардак вже майже буде схований за нитками, відбудеться фіналізація перформансу - його вивільнення.
Друзі, приходьте, визначіть що на вашу думку заважає нашій нації розправити крила, перформансуйте це.
"Я наш народ цілим серцем люблю, і душа моя віщує, що його велика доля жде". Творча команда проекту так само, як Юрій Федькович вірить в Велику Долю українського народу та докладе максимум свого фаху та сил щоб повірили в це якомога більше українців.
Дякуємо вам за участь в перформансі) Приходьте - експозиція діє до 17 вересня. Як є бажання прийняти участь в перформансі , та нема можливості відвідати виставку - напишіть коментар, ми внесемо вашу думку до перформансу ))
Перформанс - одна з форм акціоністського мистецтва, де твором вважають дії автора, за якими глядачі спостерігають у режимі реального часу. Включає п'ять основних елементів: час, простір, тіло й присутність митця, а також відносини між творцем і публікою.
Хе́пенінг[1] (англ. happening — випадок, подія) — різновид мистецтва дії, один із проявів акціонізму, спрямованого на заміну традиційного художнього твору розіграною виставою, спровокованою подією. Певна форма дій, акцій, учинків, під час яких митці намагаються залучити глядачів до гри, сценарій якої намічений тільки приблизно.



Унікальна можливість побачити давні сардаки є ще до 17 вересня 2024 року в експозиції музею. Тож організатори запрошують майстринь, педагогів з фаху (конструювання, технології пошиття, мистецтвознавства, етнодосліджень, сценічних мистецтв) та студентів дотичних спеціальностей ознайомитись із унікальною колекцією та її чисельністю.

"Підписуйтесь на сторінку SARDAK.UA в instagram, щоб знати більше про проєкт" - закликають автори проєкту.

Бажаємо успішної етнографічної мандрівки проєкту SARDAK.UA, адже в планах є подорож Україною з освітньої та дослідницькою місією.

Немає коментарів:

Дописати коментар