суботу, 3 червня 2023 р.

Трійця або День зішестя Святого Духа

 Трійця  - одне з головних православних свят, яке відзначається через 50 днів після Великодня. Цього дня віруючі славлять триєдність Бога – один із головних догматів християнства. Згідно з Біблією, Ісус Христос ще за життя говорив про існування трьох іпостасей єдиного Бога - Отця, Сина і Святого Духа, а також передбачив їхнє зходження на Землю.


Дата Трійці щороку змінюється в залежності від дати Великодня. Трійця добре відома українцям і відзначається з давніх-давен. З цим святом в Україні пов'язано багато заборон та традицій.

Давні язичники називали Трійцю Зеленими святами, що відображає древній культ рослинності. Самі зелені свята – тиждень перед Трійцею – мали язичницьке підгрунтя і присвячувалися завершенню весняного і початку літнього календарного циклу.


Згідно з давньою українською традицією, будинки та храми на Трійцю прикрашаються лепехою, любистком, чебрецем та полином. Квіти, зелень та гілки дерев освячуються у церкві, після чого стають прикрасою для помешкання. Вважається, що якщо покласти вдома освячену зелень, то родину оминуть недуги та хвороби.

За народними повір’ями, у цей день можна свататися, а також веселитися та співати пісні – так наші предки приваблювали удачу та зверталися до Бога з подяками.

Як і в будь-яке церковне свято, на Трійцю заборонено сваритися та пліткувати, надміру вживати алкоголь, заздрити та відмовляти в допомозі тим, хто її потребує. Крім того, цього дня варто відпочити від фізичної праці.



 Відділ мистецтв підготував книжкову викладку "Дивоцвіт літа. Традиції та вірування" з циклу народознавчих виставок. 

 Рекомендуємо  відкрити нові для себе вірування щодо форм квітчання в календарній і родинно-побутовій обрядовості завдяки книзі, що надрукована на основі дисертації  Марії Федущак "Українські народні флористичні композиції : історія, функції, типологія, художні особливості" та друкованому джерелу нетуристичних  звичаїв України Наталки Фіцич "Культ предків".


 Ці та багато інших видань, що є у фонді відділу допоможуть у цій справі.


 Запрошуємо до ознайомлення!

Немає коментарів:

Дописати коментар