четвер, 29 червня 2023 р.

1 липня - День архітектури України

 


В суто практичному розумінні робота архітекторів полягає в створенні середовища для проживання людей. Але насправді архітектура — це набагато більше, ніж просто будівлі, адже недарма професію архітектора вважають одночасно наукою та мистецтвом. Архітектурні об’єкти є важливою частиною історії та кожної з національних культур, тому що віддзеркалюють певні уявлення й цінності, свідчать про розквіт та занепад цивілізацій. Не є винятком і українська архітектура — самобутня, наповнена національними особливостями, вона робить нашу країну справжньою скарбницею архітектурних шедеврів. Вітчизняній архітектурі присвячено спеціальне свято — День архітектури України, який щорічно відзначають 1 липня.

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ ДЕНЬ АРХІТЕКТУРИ УКРАЇНИ?

Прийнято вважати, що архітектурне мистецтво на території України почало розвиватися в період Київської Русі. Тогочасні міста традиційно були укріплені оборонними спорудами, а в центрі поселення, який звався «дитинцем», розміщувалися тереми князів і житла городян. Основним будівельним матеріалом слугувало дерево, камінь використовували значно рідше. Вулиці зазвичай мали спрямування до міських воріт.

Найгарнішими будівлями Київської Русі були храми — в більшості пірамідальної форми, з гладкими стінами, прикрашеними цегляними або кам’яними деталями, що надавало споруді ошатності. Також в якості декору наші предки використовували живопис та мозаїку. Прикладом виразності силуету й декоративного оздоблення фасадів того часу може слугувати П’ятницька церква в Чернігові, яку було споруджено в кінці XII століття. Богоявленська церква в Острозі та Троїцька в селі Межиріч свідчать про те, що композиції храмів поступово набували більш струнких форм у вигляді куба, завершеного високою циліндричною основою купола.

На західних територіях України міські забудови вирізнялися чіткішим геометричним плануванням — мережі вулиць, площ та кварталів прагнули до прямокутної форми. Характерними архітектурними об’єктами були будівлі оборонного призначення, наприклад, замки Луцька, Кам’янця-Подільського та інших давніх міст, збудовані на протязі  XIII – XVI століть. В XVI столітті в українську архітектуру прийшов стиль європейського Відродження, який добре помітно, зокрема, в спорудах площі Ринок у Львові.

УКРАЇНСЬКЕ БАРОКО

Перемога в національно-визвольній війні, очолюваній гетьманом Хмельницьким, сприяла загальному розвитку України, а отже, й розвитку вітчизняної архітектури. В кінці XVII – на початку XVIII століття на наших землях сформувався новий стиль — українське бароко. Будівлі цього стилю вирізняються м’якими формами та врівноваженою композицією, а також декоративним оздобленням, яке має чіткий посил до народного мистецтва. 


Шедевром бароко вважається п’ятиглавий Георгіївський собор Видубицького монастиря в Києві, який має надзвичайну чистоту пропорцій та витончену гармонію форм. Прояви стилю українського бароко мають певні відмінності в залежності від регіонів. Наприклад, у формах Троїцького монастиря в Чернігові помітний вплив російських архітектурних традицій, натомість в соборі Святого Юра у Львові переважають деталі, характерні для західноєвропейських споруд.

З кінця XVIII століття бароко в українській архітектурі почав витіснятися класицизмом. Такі міста, як Херсон, Одеса, Єлисаветград, Катеринослав, Олександрівськ та Миколаїв були збудовані під впливом цього стилю — з геометрично чіткою системою вулиць. З’являлися визначні архітектурні об’єкти і в інших містах, серед них будівля університету в Києві архітектора Вікентія Беретті, Кругла площа в Полтаві, спроектована Михайлом Амвросимовим та  Андріяном Захаровим, палац в Батурині архітектора Чарльза Камерона.

Взагалі в забудові українських міст чітко відслідковуються різні епохи, особливо в містах з давньою історією, таких як Київ, Чернігів, Львів, Луцьк, Кам’янець-Подільський. Великий вплив на забудову мали й природні фактори нашої країни — приміром, на українському півдні поселення розташовані досить компактно, тоді як для Карпат характерна розосередженість.

МОДЕРН ТА НЕОБАРОКО

На початку XX століття в Україні з’явилися нові архітектурні стилі — модерн та необароко. Найбільш яскраво ці стилі відображені в спорудах архітекторів Владислава Городецького, Василя Кричевського, Сергія Тимошенка, Володимира Максимова, Павла Альошина.  Будинок з химерами в Києві, споруда Полтавського губернського земства, церква Святого Андрія у Львові, храм Святого Георгія Переможця на Козацьких могилах під Берестечком — серед багатьох інших ці творіння талановитих майстрів прикрасили собою українські міста.

МІЖНАРОДНА СПІЛКА АРХІТЕКТОРІВ

Після Другої світової війни перед архітекторами європейських країн постало масштабне завдання — відбудова зруйнованих міст та реконструкція пам’яток архітектури. Це стало  однією з причин заснування Міжнародної спілки архітекторів — 27 національних делегацій у 1948 році стали засновниками нового об’єднання, в якому на сьогодні перебувають архітектори 115 країн. В 1985 році Міжнародна спілка архітекторів оголосила про встановлення щорічного свята — Всесвітнього дня архітектури, датою для якого обрали 1 липня. 

В 1995-му наша країна отримала національне свято архітектури, яке, згідно з президентським указом, збігалося зі Всесвітнім днем архітектури.  Попри те, що в 1996 році дату всесвітньої події було перенесено на перший понеділок жовтня, День архітектури України традиційно відзначається щороку 1 липня.

ДЕНЬ АРХІТЕКТУРИ УКРАЇНИ В ІСТОРІЇ

  • 1037
    В Києві зведено Софійський собор, який є поєднанням візантійського стилю та стилю бароко. Від 1990 року споруду внесено до переліку Світової спадщини ЮНЕСКО.
  • 1887
    Завершено спорудження Одеського оперного театру, будівля якого гармонійно поєднує в собі кілька архітектурних стилів — ренесансу, бароко та рококо, а зал театру відзначається унікальною акустикою.
  • 1918
    Відбулося заснування Товариства українських архітекторів на чолі з українським архітектором Дмитром Дяченком. В 1937 році на базі цієї організації було створено Спілку архітекторів Української РСР.
  • 194928 червня
    В місті Лозанна (Швейцарія) з метою об’єднання національних організацій архітекторів у всесвітню федерацію було утворено Міжнародну спілку архітекторів.
  • 1985
    Міжнародна спілка архітекторів оголосила 1 липня Всесвітнім днем архітектури.
  • 199517 червня
    В Україні вийшов Указ Президента «Про день архітектури України», згідно з яким дата нового національного свята співпадала з датою Всесвітнього дня архітектури.

ЧАСТІ ПИТАННЯ ТА ВІДПОВІДІ ПРО ДЕНЬ АРХІТЕКТУРИ УКРАЇНИ

ЯКА ОРГАНІЗАЦІЯ НАРАЗІ ОБ’ЄДНУЄ УКРАЇНСЬКИХ АРХІТЕКТОРІВ?

Такою організацією є Спілка архітекторів України, яку було створено ще до набуття офіційного статусу незалежності нашої держави, коли в серпні 1990-го українські архітектори на своєму з’їзді прийняли рішення про вихід із союзної спілки та заснування власної організації. 

В ЯКОМУ МІСТІ УКРАЇНИ НАЙБІЛЬШЕ ВИЗНАЧНИХ АРХІТЕКТУРНИХ СПОРУД?

Таким у нашій країні є Львів, адже там налічується понад 2 тисячі шедеврів архітектурного мистецтва. В історичному центрі Львова  їх настільки багато, що ця частина міста знаходиться в переліку Світової спадщини ЮНЕСКО.

ЯКІ ВІДОМІ АРХІТЕКТУРНІ СПОРУДИ З’ЯВИЛИСЯ В УКРАЇНІ ПІСЛЯ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ?

Серед визначних будівель повоєнних, а також 1960-х – 1970-х років — київський Палац спорту, станції метрополітену, комплекс Київського національного університету. 

ЯКОЮ БУЛА В УКРАЇНІ АРХІТЕКТУРА ЖИТЛОВИХ БУДИНКІВ ЗА РАДЯНСЬКИХ ЧАСІВ?

Житло в містах після Другої світової війни споруджувалося переважно у 2-поверховому вигляді, в 1960-х роках більшість житлових споруд були 5-поверховими, а в 1970-х стандартом стали 9-поверхівки. Житлове будівництво проводилося за типовими проектами, що призвело до значної втрати індивідуальності в забудові різних міст.  

ЧИ Є В УКРАЇНІ АРХІТЕКТУРНІ ОБ’ЄКТИ НЕЗВИЧАЙНОЇ ФОРМИ?

Таких споруд налічується чимало, серед них — Плаский будинок та Будинок-хвиля в Одесі, ресторан Старий Млин у Тернополі, Будинок з морських контейнерів у Харкові, Перевернутий будинок в селі Поляниця на Івано-Франківщині.

ЯК ВІДЗНАЧАТИ ДЕНЬ АРХІТЕКТУРИ УКРАЇНИ?

Це свято покликане вшановувати працю архітекторів, а також проектних установ та містобудівників. Крім цього, День архітектури України підкреслює важливість і цінність тих споруд, які на сьогоднішній день є гордістю й надбанням нашої країни.

Тож 1 липня треба обов’язково привітати тих людей, чия професія пов’язана з водночас творчою й точною роботою — архітектурою. Традиційно цього дня проводяться урочисті заходи для українських архітекторів та вручення державних нагород за професійну майстерність, а також відкриті конкурси архітектурних проектів.

У Львові в останніх числах червня — перших числах липня щороку проходить архітектурний і мистецький фестиваль «Вежа», в рамках якого відбуваються численні виставки, круглі столи, лекції, квести та інші цікаві заходи.  Фестиваль об’єднує архітекторів, художників, дизайнерів та людей інших дотичних професій з метою популяризувати сучасну українську архітектуру.

Бібліотеки долучаються до Дня архітектури України, влаштовуючи книжкові виставки. Зазвичай в них представлені праці з історії української архітектури та видання з сучасного містобудування і будівельного дизайну.

Міста нашої країни надзвичайно багаті на архітектурні пам’ятки, тож в День архітектури України доречно спланувати екскурсію до будь-якої з них та наочно впевнитися у величі й красі цього мистецтва. 

ЧОМУ ВАЖЛИВИЙ ЦЕЙ ДЕНЬ? 

Цей день важливий тим, що свідчить про державне визнання ролі архітектурних споруд в нашому житті, а отже й важливої ролі самих професіоналів, які створюють величну «музику в камені». Крім того, заходи цього свята, такі як семінари, виставки й конкурси, сприяють зростанню професійного рівня українських архітекторів, адже інформують їх про нові тенденції та розробки, які з’являються в світі.

День архітектури України також висвітлює проблеми, які накопичилися в цій сфері, наприклад, часті випадки зведення в історичних районах наших міст новобудов, які спотворюють вигляд старовинних архітектурних комплексів. Також  існують труднощі в питаннях реконструкції тих архітектурних споруд, для збереження яких необхідне втручання спеціалістів. 

День архітектури України популяризує знання про цей вид людської діяльності, тому всі далекі від архітектурної професії громадяни цього дня отримують чудовий привід розширити світогляд, більше дізнавшись про історію визначних пам’яток, які прикрашають наші міста. До того ж не секрет, що архітектура здатна впливати на настрій, здоров’я та продуктивність людей, переплітаючись з такими науками, як психологія, соціологія, економіка й політика.  

Немає коментарів:

Дописати коментар