середу, 12 квітня 2023 р.

«Театральне життя старого міста. Катерина Чумакова"

 

 до 80-річчя від дня народження актриси, заслуженої артистки України -  Катерини Чумакової


 

Продовжуючи новий мистецький проєкт “Цей день в мистецтві”, в літературно-мистецькому салоні Обласної наукової універсальної бібліотеки ім. Михайла Івасюка – нова презентація.

 13 квітня 2023 року виповнюється 80 років актрисі Катерині Андріївні Чумаковій. Народилася 1943 р. у м.Тульчин, Вінницької області.

Закінчила Чернівецьке культурно-освітнє училище, 1964 р., якийсь час працювала методистом будинку народної творчості, згодом отримала направлення до театрального відділення Вищої профспілкової школи у Ленінграді, де актриса завершила навчання 1968 року.

У Чернівецькому театрі ім. Ольги Кобилянської почала працювати артисткою з 1969 року.

Катерина Чумакова, будучи  актрисою театру, створила на сцені непересічні образи високого рівня складності, які відзначаються художньою індивідуальністю. Творчість  Катерини Чумакової тісно була пов’язана з творами буковинських письменників. Актриса створила галерею образів жінок-буковинок: Настка (“Дністрові кручі” за Ю. Федьковичем), Хима (“Запечатаний двірник” Ю. Федьковича), Вдовиця (“Земля” О. Кобилянської), Бабуся-примара (“Апостол черні” О. Кобилянської), Митерчиха (“Гнат Приблуда” С. Воробкевича), Васюта (“Солодка Даруся” за М. Матіос) та багато інших.




Актриса брала участь у концертних програмах. Була учасницею багатьох регіональних та міжнародних фестивалів, телепрограм, знімалась у кіно.

З 1974 року Катерина Чумакова – член Національної спілки театральних діячів України, а з 1982 року – секретар осередку НСТДУ Чернівецької області.



Катерина Чумакова - лавреатка обласної мистецько-літературної премії ім. С. Воробкевича у 2003 році. А за вагомий внесок у розвиток театрального мистецтва країни удостоїли артистку драми, провідного майстра сцени у 2009 році звання «заслужений артист України».  Але, можливо, найсимпатичнішою нагородою для актриси був 2016 року Диплом на рідних «Золотих оплесках Буковини» - регіональному фестивалі комедій.

Ми добре знаємо Катерину Чумакову як актрису, пам’ятаємо зіграні нею ролі: Агафія Семенівна (“Шельменко-денщик” Г. Квітки-Основ’яненка), Бабуся (“Вісім люблячих жінок”. Тома), Василина (“Як наші діди парубкували” Р. Канівця), Переперчиха (“Різдвяна ніч” М. Гоголя), Палажка (“Кайдашева сім’я” І. Нечуя-Левицького), Памела (“Дорога Памела” Дж. Патріка) та ін. Хоча і Катерина Андріївна не веде обліку зіграних ролей, але приблизну цифру називає – до 150. Актриса однаково серйозно ставилась і до головних ролей, і до ролей другого плану. І навіть, виходячи у масовці, завжди залишалась поміченою, й такою, що запам’ятовується глядачеві. «Сцена – це таке чарівне місце… На ній відбувається найнеймовірніше!»,  - стверджує акторка.

Зараз актриса перебуває на заслуженому відпочинку.

Цей мистецький проєкт передбачає втілення ідеї, що робить повсякдення цікавішим. Прагнемо через доробок відомих митців збагачувати та розширювати наші знання в галузі мистецтва.

Немає коментарів:

Дописати коментар