вівторок, 11 квітня 2023 р.

Етноперформанс "Великодній хліб".

  10 квітня 2023 року  відділ мистецтв ЧОУНБ ім. М. Івасюка мав запрошення від  Центру культури Буковини та ГО "Вишиваний дивотвір"  до участі в етноперформансі «Великодній Хліб». Дуже інформаційно багатим виявився похід у Пекарню-кондиторську Ніканова, де відбувався етноперформанс.



До участі була підготовлена книжкова тематична підбірка "Друковане інформаційне підгрунтя традицій випікання святкового хліба". До підбірки увійшли друковані матеріали з фондів відділу мистецтв ЧОУНБ ім М. Івасюка.


Найцікавішими стали:

1. Олекса Воропай. Звичаї нашого народу. Етнографічний нарис. - Київ: "Оберіг", 1993.

2. Проф. Степан Килимник. Український рік у народних звичаях в історичному освітленні. В 2-ох книгах. - Київ: "Обереги", 1994.

3. В. Русавська. Гостинність в українській традиційній культурі. Навчальний посібник. - Київ: Ліра-К, 2014.

4. Українське народознавство. Навчальний посібник. - Київ: Знання, 2006.

5. Українська етнологія. Навчальний посібник. - Київ: "Либідь", 2007.

Окрім своєї запланованої участі, змогли бути на перфектному майстер-класі від заслуженого діяча мистецтв України Миколи Шкрібляка. Майстерка супроводжувалась етнографічною дослідницькою інформацією та цікавими оповідками Метра етнографії нашого краю.



❤️
Також під супровід народних пісень, які виконала Тетяна Петришина, виробляли та прикрашали "кукуци" - маленькі святкові хлібці, паски та бабки, слухали розповідь про великодній покрівець та надихалися красою великодніх рушників з особистої колекції очільниці ГО "Вишиваний дивотвір" Одарки Кучерявої.






Традиції, звичаї, обряди, які є засобом збереження української індентичності та які мають передаватись від покоління до покоління, відтворювались у майстерності вироблення святкогового Великоднього хліба - майстер озвучував маленькі та великі поради до вироблення та випікання - всі прикраси мають бути невеличкого розміру, щоб при випікання зберегти їх естетику та привабливість тощо.








Цікавим доповненням до спілкування була поезія Олени Рєпіної, що підготувала Любов Шилюк.

У відділі мистецтв ЧОУНБ ім М. Івасюка вже діє народознавча книжково-ілюстративна експозиція "Весна в природі - радість та достаток в домі", в якій, окрім зазначених вище, працюють друковані джерела інформації, що розкривають тему весняного циклу народних традицій та свят українців.




Запрошуємо до ознайомлення.

Немає коментарів:

Дописати коментар