четвер, 6 січня 2022 р.

З Різдвом Христовим!

 Різдво Христове – одне з двох найважливіших християнських свят поряд з Великоднем. Всі віруючі в цей день радіють народженню Христа і прославляють його. У цю ніч в церквах проводяться богослужіння і літургії, а також закінчується Різдвяний піст


Всі християни світу відзначають Різдво 25 грудня, але за різними календарями. Католицьке Різдво святкується за новим григоріанським календарем – тим, за яким ми всі живемо. Також Різдво 25 грудня відзначають протестанти і більшість православних.

Лише деякі православні церкви (Російська, Українська, Грузинська та ін.) і старообрядці святкують Різдво за старим юліанським календарем. 25 грудня за старим стилем відповідає 7 січня. 6 січня православні відзначають  Святвечір – про це свято ми розповідали раніше.

25 грудня – це лише умовна дата Різдва. Точний день народження Ісуса встановити не можна.

Різдво 2022 Україна / фото УНІАН

Історія свята

У це свято віруючі відзначають народження Ісуса Христа в місті Віфлеєм. Його батьки Марія і Йосип вирушили в це місто для участі в перепису населення. Там вони залишилися ночувати в печері для худоби. Вночі у вагітної Марії почалися пологи. Так народився Ісус.

Над цією печерою яскраво засяяла зірка. Пастухи і волхви з околиць по зірці прийшли подивитися на Месію і принесли йому подарунки. Цар Ірод дізнався про народження Спасителя і наказав убити всіх новонароджених чоловічої статі в країні. Але ангел попередив Йосипа і Марію, і вони зуміли втекти до Єгипту з немовлям.

Традиції в Україні

Перед Різдвом віруючі дотримуються суворого сорокаденного посту, під час якого обмежують себе не тільки в їжі, але і в веселощах. Святкування Різдва починається напередодні дати, 6 січня, зі сходженням першої зірки. На стіл ставлять 12 пісних страв і всією сім'єю читають молитву.

У сам день Різдва піст припиняється і можна їсти будь-які страви. У свято відвідують богослужіння і говорять один одному при вітанні прийнято говорити "Ісус народився!"- "Славте Його!".

В Україні на Різдво прийнято ставити мініатюрний ляльковий театр-вертеп. У цих сценках розігрують народження Ісуса. У деяких українських регіонах на Різдво плетуть дідуха – сніп жита з безліччю вузлів і кінцівками. Його ставлять в кут будинку на щастя.

Дорогі друзі, партнери, читачі, користувачі та фоловери наших соцсторінок! Щиро вітаємо вас із прийдешнім Різдвом Христовим!

Нехай сьогоднішній Святвечір буде теплим, затишним та лагідним до кожної родини! Нехай тішать Колядою та щирими віншування рідні вашим серцям Люди!

Смачної куті!

Мороз малює у віконці.

Узваром дихає кутя.
І Мати Божа на іконці
у хустку кутає дитя.
Побудь дитиною, синочку.
Твоє дитинство золоте.
Ще вітер віє у терночку
і дерево на хрест росте.
Ще час не сплинув за водою.
Ще Юда спить у сповитку.
Он гурт з різдвяною звіздою
уже на ближньому кутку.
Поколядують і засіють.
Ще, може, буде і життя.
Ти на Голгофі вже Месія,
а на руках іще дитя.

Немає коментарів:

Дописати коментар