середу, 12 січня 2022 р.

ЗАПАЛЮЄМО СВІЧУ ПАМ´ЯТІ ТАМАРИ ПОКОТИЛО

 11 січня 2022 року в Чернівецькому художньому музеї відбулася презентація художньої експозиції «ЗАПАЛЮЄМО СВІЧУ ПАМ´ЯТІ», присвяченої 70-річчю від дня народження Тамари Покотило (10.01.1952 - 31.10.202). Ювілейні заходи проходять у колаборації із Чернівецькою оласною універсальною науковою бібліотекою імені Михайла Івасюка.




Тамара Володимирівна  Покотило -  художниця з поетичним баченням. Заповітну тему гармонії людини і природи вона втілювала в пейзажах і натюрмортах. Найчастіше, у  напрочуд безпосередніх щирих і ошатних композиціях з квітів або стилізованих постатей на тлі пейзажу. Її ліричне світосприйняття завжди поєднується з декоративністю. Виявляється це як у монументальних творах таких як “Буковинська осінь”  так і в численних станкових композиціях.




Вона любила малювати квіти, траву, листя, горобину, калину. Зображувати їх крупним планом немов пильно вдивлятися і дослухатися до гомону і дзвону барвистих живих килимів. Натурна точність і навіть документальні зображення виправдовується палким прагненням бачити все живе живим.




Мисткиня створювала нові й нові варіації з улюблених тем. У її творах відчутні пошук і прагнення віднайти власні шляхи виявлення декоративних можливостей батика.





Із словом пам'яті виступили: Голова СХУ чернівецького осередку - Юрій Гушкевич; колега, друг, директор Буковинського центру культури і мистецтва - Микола Шкрібляк - зазначив про спільні проєкти та досягнення; про багаторічні дружні стосунки поділилась Вікторія Тучинська; мистецтвознавчий екскурс провела директорка Чернівецького художнього музею Інна Кіцул; слова вдячності за книжкові акценти від Тамари Покотило промовила завідувачка відділу мистецтв Любов Шилюк.

У виставковій залі, де експонується виставка творів Тамари Покотило «Пам´яті мисткині», для присутніх відбулася презентація інсталяції Тамари Покотило «Подвоєна реальність», переглянуто записи та презентації, а також проведено вікторину "Букет для Тамари" (О. Рєпіна, ЧОУНБ ім. М. Івасюка; меценатська підтримка партнерів інтернет-магазину "Florium").

На заході відбулося щире спілкування друзів та поціновувачів творчості художниці.

Немає коментарів:

Дописати коментар