суботу, 15 січня 2022 р.

13 січня - Святої Меланії!

 


За тиждень після коляди, напередодні Нового року (за старим стилем), – Щедрий вечір. Це залишок стародавнього, імовірно, дохристиянського звичаю. За християнським календарем, це день преподобної Меланії. У народній традиції обидва свята об’єднались, і тепер маємо Щедрий Вечір, або свято Маланки.
Унаслідок розбіжності між григоріанським (світським) та юліанським (церковним православним) календарем українці святкують Новий рік двічі: офіційне святкування Нового року припадає на 1 січня, а 14 січня, яке залишилося в народній традиції важливою складовою прадавнього календарного обрядового циклу українців, сьогодні має назву Нового року за старим стилем.
У надвечір’я Нового року (тепер – 13 січня) у церквах відбуваються урочисті Богослужіння на закінчення Старого року, щоб наприкінці року подякувати Богові за вже отримані ласки і попросити нових на наступний рік. Як і на Святвечір, цього дня готують вечерю, яку в народі величають Щедрою, тому що страви цього вечора не пісні: тут на столі і кутя, і ковбаси, і холодець, і шинка...



Хто ще не бачив Буковинську Маланку - маєте це зробити задля власних вражень! Сприйняття у кожного своє, по-різному люди реагують на креатив сучасної бутафорії та містерії! Десь на віддаленому витку свідомості все ж присутній прадавній Зміст!
Тож діліться враженнями!

Немає коментарів:

Дописати коментар