понеділок, 31 січня 2022 р.

Скарб - прекрасніші надії!

  Саме сьогодні, 31 січня 2022 року виповнюється 225 років від дня народження Франца Петера Шуберта— австрійського композитора, одного із основоположників романтизму в музиці, автора понад тисячі музичних творів, серед яких понад 600 пісень, дев'ять симфоній, велика кількість творів камерної та літургійної музики.



Франц Петер Шуберт народився 31 січня 1797 року в м. Ліхтенталі біля Відня, в багатодітній родині шкільного вчителя. Хлопчик дуже рано виявив музичні здібності. Його першими наставниками у музиці були були батько, старший брат та Міхаель Гольцер, регент приходської церкви.

У шість років Франц навчився грати на скрипці та фортепіано, а в одинадцять його прийняли до авторитетної у Відні школи з пансіоном — придворної капели Конвікта. Там викладали такі європейські метри як Венцель Ружичка та Антоніо Сальєрі. Згодом Шуберт вступив до вчительської семінарії, а через рік почав викладати у школі. На дозвіллі він написав свою першу месу, а також поклав на музику Гьоте «Гретхен за прядкою» — це був перший шедевр композитора.

Знаковим у творчому житті Франца Шуберта стало його знаймство із відомим європейським баритоном Йоганном Фогелем. Завдяки натхненному виконанню співаком пісень композитора, вони завоювали надзвичайну популярність у публіки.




Маестро запрошують у літню резиденцію графа Естрергазі Желіз для виконання обов’язків вчителя музики у двох доньок аристократа. Тут він закінчив Шосту симфонію, створив Варіації на французьку пісню для двох фортепіано, присвячені Бетховенові. Друзі композитора стверджували, що він був закоханий у свою ученицю, графиню Кароліну Естергазі, і присвятив їй «Фантазію  фа мінор» для двох фортепіано.

Музична продуктивність композитора була величезною, він писав безупинно. Біографи Шуберта стверджують, що він ніколи нічого не змінював у своїх творах, бо не мав для цього вільного часу. Незважаючи на підірване здоров’я, останній рік життя музиканта, був особливо плідним: саме тоді світ почув вокальний цикл, що був посмертно виданий під назвою «Лебедина пісня». Видавці продовжували відмовлятися брати великі твори Шуберта, платили мізерно мало.

У 1828 р. Шуберт відчув перші тривожні ознаки хвороби, тому стрімкий темп його композиторської діяльності можна трактувати і як симптом недуги, і як причину швидкої смерті.

Композитор не беріг свого здоров’я, і помер у 31-річному віці 19 листопада 1828 р. від черевного тифу у Відні. Згідно з його останньою волею, Шуберта поховали на кладовищі, поруч із обожнюваним ним Бетховеном. На пам’ятнику донині є красномовна епітафія: «Смерть поховала тут багатий скарб, але ще прекрасніші надії».




За життя творчість Франца Шуберта не користувалася великим успіхом. Композитор став першим з представників музичного романтизму в епоху жорстокої меттерніхівської реакції. Щирість, задушевність музики Шуберта, безпосередність та відвертість характеризували і самого митця. Найважливіше місце в творчості композитора зайняла пісня для голосу та фортепіано. У цьому жанрі він став наступником Бетховена. Саме Шуберт дав пісні нову художню форму, збагативши концертну вокальну музику. Серед найвідоміших таких творів — балада «Лісовий цар», «Мандрівник», «Хвала сльозам», «Зулейка» та ін.; великі збірки пісень на вірші Вільгельма Мюллера «Зимовий шлях» та «Прекрасна млинарка». Багато пісень зі збірки «Лебедина пісня» здобули всесвітню популярність («Серенада», «Притулок», «Рибалка», «Біля моря»). В усіх своїх творіннях Шуберт проявив себе як чудовий мелодист із великою різноманітністю настроїв. Загалом, спадщина композитора нараховує майже 600 пісень.

З численних церковних творів композитора (7 мес, велика кількість оферторій, гімнів, магніфікатів, кантат та ін.) особливим, величним характером і музичною багатогранністю вирізняється меса мі-бемоль мажор.

Франц Шуберт за життя здобув визнання, переважно, як пісняр; майже всі його великі інструментальні твори було вперше виконано через кілька десятиліть після смерті маестро. Справжню оцінку та масове визнання музика композитора отримала тільки у 20 ст.


Немає коментарів:

Дописати коментар