вівторок, 30 січня 2024 р.

«Бандуристе, орле сизий!»

 У межах проєкту «Цей день в мистецтві» відділ мистецтв підготував інформаційну розвідку до 80-річчя від дня народження бандуриста Василя Пиндика.



Василь Михайлович Пиндик  народився 26 січня 1944 року в с. Великополовецьке, хутір Андріївка, Сквирського (нині – Білоцерківського) району Київської області. У 1968 р. закінчив студію з підготовки акторських кадрів Міністерства культури при державній заслуженій капелі бандуристів України, у 1972 р. – Рівненське музичне училище. Працював у Рівненській обласній філармонії. У 1972–1977 рр. – директор Степанської музичної школи, що на Рівненщині, у 1977–1992 рр. – художній керівник капели бандуристів Чернівецького державного університету, з 1992 р. – соліст-бандурист Буковинського ансамблю пісні і танцю Чернівецької обласної філармонії. Уперше в супроводі бандури виконав пісні С. Воробкевича. У його репертуарі – твори «Над Прутом у лузі», «На чужині», «Пам’ять руським Кобзарям», «Годі, браття, сумувати», «Заграй ми, цигане старий», «Буковино, дорога», «Гори-Карпати», «Цар і кобзар».

Виступав з гастролями в Україні, Румунії, Австрії, Німеччині. Написав біля 50 балад, пісень та дум.

Активний популяризатор творів Тараса Шевченка,  Юрія Федьковича, Миколи Бакая.

За популяризацію творчості Сидора Воробкевича і внесок у відродження та розвиток бандурного мистецтва на Буковині присуджено обласну літературно-мистецьку премію ім. С. Воробкевича (1998). Заслужений артист України (1999).

Запрошуємо всіх охочих до перегляду.

Немає коментарів:

Дописати коментар