четвер, 25 травня 2023 р.

На поклик серця! До ювілею Івана Дерди.


28 травня 2023 року виповнюється 60 років опеному співаку, педагогу, громадському та культурному діячу, народному артисту України - Івану Михайловичу Дерді.




Красивого тембру голос – баритон, прекрасна музикальність і відчуття ансамблю поєднуються з артистизмом співака. Завдяки гарним від природи вокальним даним і наполегливій праці за короткий час Іван Дерда став провідним солістом філармонії. Співак підготував і має у своєму творчому доробку близько 400 творів вітчизняних і зарубіжних класиків, народних пісень, пісень сучасних композиторів, а також авторські пісні на вірші українських поетів: І.Бажанського, В.Бабуха, Б.Бунчука, М.Брозинського, В.Васкана, В.Вознюка, С.Воробкевича, В.Джурана, І.Діброви, Д.Загула, В.Зубара, С.Кирилюк, В.Китайгородської, В.Колодія, М.Лазарука, К.Ластівки, М.Матіос, Б.Мельничука, В.Михайловського, Б.Олійника, Д.Павличка, О.Пахльовської, Т.Севернюк, В.Скавроника, В.Сосюри, Ю.Федьковича, І.Франка, Т.Шевченка та ін.
Вітаємо із ювілеєм!

За час концертної діяльності автор цього посібника брав участь у підготовці близько 100 тематичних концертних програм, здійснив майже 1500 творчих виступів, з них добра третина – на благодійних засадах. Він бажаний гість робітників промислових підприємств, трудівників села, інтелігенції, студентської та учнівської молоді. Ця самовіддана праця дістає схвальні відгуки на сторінках обласних та всеукраїнських газет, у телерадіопередачах. Іван Дерда – активний музично-громадський діяч. Член правління обласного об'єднання Всеукраїнського товариства "Просвіта" ім. Т.Шевченка. Постійний учасник вечорів, присвячених видатним діячам української культури Т.Шевченку, І.Франку, Ю.Федьковичу, М.Лисенку, С.Воробкевичу, Д.Павличку, В.Івасюку, Д.Гнатюку, І.Миколайчуку, Н.Яремчуку та багатьом іншим.

Співак створив і брав участь у багатьох концертних програмах, присвячених відродженню із забуття імен відомих митців України – Максиміліана Максакова, Соломії Крушельницької, Лідії Липковської, Ореста й Дениса Руснаків та інших.

Наполегливість у праці для досягнення високої майстерності допомогла співакові стати переможцем багатьох конкурсів та фестивалів. Зокрема, він є лауреатом VI Міжнародного конкурсу "Золоті трембіти" (1996 р.), Всеукраїнського конкурсу патріотичної пісні "Воля-97". У 2007 р. удостоївся звання лауреата "Пісенного вернісажу" з врученням Золотої Ніки та багатьох інших.

Мистецтво Івана Дерди захоплено сприймалося на його гастролях у Румунії (1992, 2002, 2004 рр.), в Канаді (1993 р.), Польщі (1995-1996 рр.), Боснії (1997 р.), Молдові (1998-2004 рр.), Іспанії (2001, 2004 рр.), Португалії (2004 р.), Франції (2005 р.), Греції (2005 р.), Литві (2007 р.).







Немає коментарів:

Дописати коментар