середу, 10 травня 2023 р.

Загартовано вогнем, забарвлено серцем. Манолій Тирон

 

Манолій Тирон - майстер художньої обробки металу, шкіри, художник, член Національної спілки художників України,  Національної спілки майстрів народного мистецтва України, заслужений художник України, лауреат Міжнародної літературно-мистецької премії імені Ольги Кобилянської.



10 травня 2023 року  пану Манолію виповнюється 75 років.

Народився в с. Брідок Заставнівського району Чернівецької області.

У 1974 році закінчив Вижницьке училище прикладного мистецтва, в 1980 – художньо-гра­фічний факультет Одеського державного педаго­гічного інституту ім. К. Д.Ушинського.

Свою творчу діяльність розпочав у 1977 році. Спочатку в творчій групі художньо-сувенірної фабрики «Буковина», де створював зразки сувенірної продукції, а згодом у художніх майстернях Чернівецького художнього фонду, де брав участь у всеукраїнських виставках-ярмарках.


Манолій Тирон працює в галузі декоративно-ужиткового мистецтва. 




Його художні твори з металу, шкіри та дерева відзначаються високим рівнем виконання. Художні вироби майстра – шкіряні череси, пояси, жіночі прикраси – зґарди та шелести, виготовлені в автентичному гуцульському стилі, прикрашають костюми Буковинського ансамблю пісні і танцю, народного аматорського ансамблю народного танцю «Смеречина», народного ансамблю пісні і танцю Чернівецького медичного університету. 




Зачаровують роботи майстра сакрального змісту: підвісні люстри-панікадила в селі Самушино, шестикрилий Херувим, обкладинка до Євангеліє в селі Брідок, освітлення в церкві села Тисівці до століття від дня зведення та інших храмах Буковини.



Манолій Манолійович постійний учасник обласних, всеукраїнських та міжнародних виставок. Твори художника зберігаються в Чернівецькому обласному художньому та краєзнавчому музеях, Національному музеї народної архітектура та побуту України в с.Пирогів, приватних колекціях в Україні й за кордоном.

 


Цей мистецький проєкт передбачає втілення ідеї, що робить повсякдення цікавішим. Прагнемо через доробок відомих митців збагачувати та розширювати наші знання в галузі мистецтва.

Немає коментарів:

Дописати коментар