понеділок, 26 грудня 2022 р.

За добро, красу і волю

 22 березня 2022 року виповнилося 180 років від дня народження українськоого композитора, піаніста, диригента, педагога, збирача пісенного фольклору Миколи Лисенка.

Його ім'я в історії української культури тісно пов'язане з епохою, протягом якої відбувалося становлення української музики як професійного роду діяльності творчих людей. У більшості випадків Лисенко сприймається саме як композитор, але його внесок у розвиток українського театру і культурного освіти воістину величезний. У числі головних заслуг знакової для всієї України творчої людини можна назвати наступні: як композитор Лисенко є засновником національної композиторської школи в Україні, його називають автором національної музичної мови; в часи, коли українська мова навіть не вивчалася в школах, а патріотичні рухи були під суворою забороною імперської влади, Лисенко присвятив своє життя розвитку української культури. 

Творчість Миколи Лисенка є надбанням української культури на всі віки! 



Концерт вокальної та інструментальної музики "За добро, красу і волю!" відбувся в рамках музично-просвітницького проєкту "Мистецька ліра Буковини". 


 Концертна програма побудована з творів Миколи Лисенка на відзнаку 180-річчя від дня народження українського композитора, педагога, піаніста, хорового диригента, музичного та громадського діяча та Року класичної та духовної музики на Буковині. 


 В концерті брали участь студенти та викладачі кафедри музики факультету  педагогіки, психології та соціальної роботи  ЧНУ ім. Юрія Федьковича. 


 Прозвучали арії з відомих опер композитора "Тарас Бульба", "Чорноморці",



 кращі зразки творів на вірші Тараса Шевченка з доробку композитора із циклу



"Музика до "Кобзаря"
", "Елегія", "Баркаролла" для фортепіано та "Елегія" для





 скрипки з оркестром, яку виконав аспірант кафедри музики Микола Полянко.



 Знаковим акцентом дійства була участь викладачів кафедри у концерті -  доцента, завідувача кафедри музики Вадима Лісового, професора кафедри, Народного артиста України Івана Дерди, викладачки та концертместера кафедри Августи Шишкіної.



 Відділ мистецтв долучився до дійства книжковою експозицією "Микола Лисенко -  основоположник української класичної музики", в огляді якої окреслена значущість книжкових, нотних та електронних носіїв, що склали експозицію, про відсоток видань, що залишились поза експозицією та чекають свого читача у відділі мистецтв. 

Немає коментарів:

Дописати коментар