четвер, 1 грудня 2022 р.

Мистецька інтерлюдія «Світ Сковороди»

 

  Незважаючи на складні часи для української держави, 300-річчя Григорія Сковороди, що відзначатимемо 3 грудня 2022 року, відбувається широким спектром різних за формою акцій  в  усіх закладах освіти, культури, наукових установах, музеях та бібліотеках  Буковини.

30 листопада 2022 року в обласній науковій бібліотеці імені Михайла Івасюка відбулась мистецька інтерлюдія «Світ Сковороди», що присвячена  300-річчю від дня народження видатного українського просвітителя-гуманіста, філософа, богослова, поета, педагога - геніального українця.



Перед нами поставало завдання - донести багатогранність образу Сковороди, перезавантажити та поглибити його сприйняття і залучити присутніх до нового осмислення його спадку.

Для реалізації цієї мети обрали такі напрямки: філософія, музика, кіно та театр, образотворче мистецтво та  скульптура, література та ін.

 В кожному розділі брали участь досвідчені фахівці: Валентина Чолкан -  кандидатка філологічних наук, що дала рефлексію від загальних характеристик митця до особливостей пісенних надбань фольклориста;  Іван Данілін ділився досвідом та враженнями від втіленої ролі Сковороди в документальному фільмі «Невигадані історії. Григорій Сковорода» Світлани Новицької; завідувачка відділу науково-освітньої роботи Чернівецького обласного художнього музею Лариса Курущак  ділилась результатами втіленого проєкту  до 300-річчя Сковороди "Ловитва невловного птаха" та запросила до участі відомого буковинського скульптора Володимира Гамаля, що  був учасником експозиційних форм проєкту;  професійний огляд книжкової експозиції, що зробила завідувачка відділу наукової інформації та бібліографії Олександра Гаврилюк -  розкрив літературне надбання митця в друкованих джерелах -  книжкових, періодичних та ознайомив присутніх із розділом «Сковорода і Буковина». Молоді бібліотекарі - Святослав Рачук та Ірина Степанова -  провели філософські паралелі Сковороди із сучасними суспільними тенденціями.

 Музичний настрій був створений творами  епохи українського бароко, піснями  Григорія Сковороди «Ой ти, пташко жовтобоко", Стоїть явір над водою», «Всякому городу нрав і права», які майстерно виконав на флейті, гуслях та бандурі відомий музикант  Віктор Перепелюк та заслужена артистка Олена Урсуляк.



Всі присутні мали змогу  долучитись до інтерактивну  -  прочитання відомих афоризмів Григорія Сковороди.

 Мистецьку інтерлюдію «Світ Сковороди»  модерувала завідувачка відділу мистецтв Любов Шилюк.

Немає коментарів:

Дописати коментар