середу, 31 серпня 2022 р.

Микола Мозговий: з Буковиною в серці . До 75-річчя

 Микола Мозговий – співак та композитор, золоте ім'я української естради. Його  пісні досі лунають у різних куточках України і користуються популярністю серед сучасних артистів. 



Народився 1 вересня 1947 в селі Сарнів Волочиського району Хмельницької області. З 1962 по 1966 навчався в Чернівецькому музичному училищі імені Сидора Воробкевича. У 1969 році вступив до Харківського юридичного інституту, який кинув у 1973 році, бо з 1971 по 1973 рік навчався в Республіканській студії естрадно-циркового мистецтва в м. Києві, де працював співаком у ресторані «Метро». Вчився в Київській державній консерваторії ім. П. І. Чайковського в класі Костянтина Огнєвого по фаху «сольний спів».




Розпочинав кар'єру естрадного співака в Івано-Франківському ВІА "Беркут. У 1971—1994 роках працював солістом «Укрконцерту». У 1974—1975 — художній керівник ВІА «Беркут» (Івано-Франківськ).




в 1977 році був запрошений до Київського мюзик-холу. Двічі, в 1979 та 81 роках, він займав друге місце на конкурсі виконавців пісень соцкраїн в Ялті. Та слава до нього прийшла спочатку як до композитора - в 1979 році Софія Ротару заспівала його "Рідний край". Мозговий переходить до Укрконцерту, і з того часу виконує тільки власні пісні: "Моя перша любов", "Горянка", "Вперше", "Минає день", "Зачаровані слова", "Дві качелі". Написав чимало пісень, віршів, які стали популярними.




Спочатку співав з ВІА "Мальви", згодом, коли в 1986 році йому присвоїли звання Заслуженого артиста, зібрав власну акомпануючу групу "Вересень". Виконуючи сольну авторську програму, він деякий час був найоплачуванішим співаком в Україні - та, не зважаючи на консерваторську освіту з вокалу та посаду референта ЦК ЛКСМУ з культури, до Союзу композиторів пробится йому так і не вдалося.

В 1991 році Мозговий припиняє концертну діяльність і віддає перевагу своєму новому хоббі – бізнесові


Немає коментарів:

Дописати коментар