понеділок, 2 травня 2022 р.

Талант він мав від Бога і людей!

 до 200-річчя від дня народження Юрія Шкрібляка




народного майстра гуцульської різьби та інкрустації на дереві

Продовжуючи новий мистецький проєкт «Цей день в мистецтві», в літературно-мистецькому салоні обласної наукової універсальної бібліотеки ім. Михайла Івасюка – нова презентація.

Шкрібляк Юрій Іванович (15 (28) квітня 1823, с. Яворів, Косівський район, Івано-Франківська область – 22 квітня 1885) – гуцульський токар, майстер плаского різьблення по дереву, родоначальник родини різьбярів.

Народився в с. Яворові Косівського повіту (Галичина). Дід Юрія Шкрібляка прийшов у гори з Поділля.

Свої вироби прикрашав «писанєм» – пласкою й ажурною різьбою, геометричним орнаментом та «жированєм» – інкрустацією металом або мідяним дротом і баранячим рогом.

Його вироби з тиса, бука, груші (баклажки, барильця, ракви, плесканки, пляшки, чарки-«порції», тарілки, ложки, хрести, чаші, «трійці», сідлатерниці, кужелі, топірці, пістолі, кріси, порохівниці та інше) відзначаються оригінальною формою, досконалістю орнаментики й надзвичайно тонким технічнічним виконанням.

Для виготовлення своїх виробів користувався токарним верстатом. Свої вироби Шкрібляк прикрашав за допомогою різних різців, долотців, стамесок власної конструкції.

Вироби Шкрібляка експонувалися на господарсько-промислових виставках у Відні (1872), Львові (1877), Трієсті (1878), Станиславові (1879), Коломиї (1880) і здобули визначне місце у світовому народному мистецтві.

Традиції Юрій Шкрібляка продовжували й розвинули його нащадки, зокрема сини Василь, Микола, Федір, внук Василь Корпанюк.

У Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського зберігається понад 30 творів майстра.

Юрій Шкрібляк був унікально обдарованою людиною, народним генієм у повному сенсі цього слова. Він був неписьменний і ніякої професійної науки, звісно ж, не вивчав, але яким Божим даром був наділений! Це – абсолютна досконалість, якої не можна навчитися: неймовірне чуття форми, пропорцій, пластики.

Цей мистецький проєкт передбачає втілення ідеї, що робить повсякдення цікавішим. Прагнемо через доробок відомих митців збагачувати та розширювати наші знання в галузі мистецтва.

Немає коментарів:

Дописати коментар