четвер, 24 лютого 2022 р.

Авансцена. Лесь Курбас

Лесь Курбас - творець українського театру, великий український режисер, актор, публіцист, драматург, перекладач, народний артист УРСР.
Сучасні мистецтвознавці називають його режисером-авангардистом, що випередив свій час на 100-200 років, його творчість і спадщину вивчають і викладають практично у всіх інститутах культури і театральних ВНЗ Європи і світу.
Своєю творчістю він прославив український театр "Березіль" (1922-1934), що став одним з лідерів світового театрального мистецтва і виявився небезпечним Радянському Союзу своїм "українським націоналізмом", "чужим соціалізму".
У 1937 році він був розстріляний НКВС разом з 1100 іншими “представниками української інтелігенції, які не перевиховалися", "на честь ювілею Великої Жовтневої революції".



 Вчора, 23 лютого 2022 року, відбулась генеральна репетиція перформансу "Авансцена. Лесь Курбас", ідея якого народилась із Книги!

  Книга Романа Берези "Мистецька слава України: У пошуку євшан-зілля", що вийшла друком у львівському  видавництві "Лутература та мистецтво" в 2021 році. Видання присвячене 30-й річниці відновлення Незалежності України.  

У книзі в формі есе-розповідей зображено життя і творчість окремих персоналій, які відіграли помітну роль у процесі становлення та розвитку української думки, культури та мистецтва. 

Барвистими засобами художнього слова автор змальовує багато маловідомих фактів з життя видатних українських митців, кожен з яких зробив свій яскравий внесок у розквіт української та світової культури. 

 Есе "Прем'єр театру безсмертя"  присвячено Лесю Курбасу. Прочитавши його, народилась ідея театрального перформансу до 135-річчя митця, що відзначатимемо завтра, 25 лютого 2022 року. 



В основу  сценарію лягла інформація автора романа Берези, а вже далі відбувалось "театральне чаклування" із словом, із рухом, із звуком, із тишею. 

В цьому  процесі народжувались та стерджувались режисерські рішення, що пов'язали досвідчених професійних акторів, молодих талантів та книгу.

Режисерка Ганна Шевченко майстерно виводила всіх учасників процесу осмислення на емоційне відтворення історичної правди долі Курбаса. Це була, по справжньому, крута робота, неабиякий досвід, як для досвідчених професійних акторів, для студентів Чернівецького обласного коледжу мистецтв ім. Сидора Воробкевича, так і для мене - бібліотекарки, що працює із книгою.

Всі, хто на сцені та в залі, були наче пов'язані історією Великого Митця. Його театральний доробок розглянуто та проаналізовано, осмислено та оцінено.
Але 24 лютого, напередодні прем'єри "Авансцена. Лесь Курбас" ворог напав на мирних людей України та їх домівки! В країні введено військовий стан, а за цих обставин масові акції заборонені.
Тому театралізований перформанс "Авансцена. Лесь Курбас" перенесено до кращих часів.
Але він відбудеться обов'язково!
Моя впевненість у життєствердній ноті перемоги правди, справедливості, розуму, таланту та МИСТЕЦТВА.
До зустрічі на Авансцені.

Немає коментарів:

Дописати коментар