четвер, 27 травня 2021 р.

Складність у простоті: мистецтво незалежності

27 травня 2021 року, в рамках загальнобібліотечного мережевого презентаційного проєкту «З Днем народження, Україно!», присвяченого 30-річчю незалежності України,  презентували три томи антології «Ідеї, смисли, інтерпретації образотворчого мистецтва: українська теоретична думка ХХ століття».

Упорядником  антології є мистецтвознавець, культуролог і талановитий митець, проректор Львівської національної академії мистецтв, професор Роман Яців.



Монументальне видання, що охоплює мистецьку теоретичну думку українських науковців та митців ХХ ст., що, свого часу, увійшла у ТОП-10 найкращих книг Форуму видавців, представлено вибране з теоретичних праць класиків української науки і мистецтва, присвячених різним аспектам образотворчого мистецтва.



У ній вперше опубліковано багато маловідомих навіть для фахівців – культурологів і мистецтвознавців – статей з українських діаспорних часописів.
До третьої частини уввійшов матеріал про українського скульптора, нашого земляка, Володимира Гамаля.


Про творче надбання митця та його любов до професії, рідного краю тримала слово наукова співробітниця Чернівецького художнього музею, завідувачка відділу Лариса Курущак.




 Мали змогу подивитись відеофільм про робочі будні скульптора та народження нової творчої роботи  "Той, що не здається".




Напередодні Дня працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження України порушили питання значення дизайну та поліграфічних застосунків у якості читання поперового носія.

З професійним оглядом  тримала слово спеціалістка з поліграфії, видавничої справи, дизайнерка, педагогиня Тетяна Шилюк, яка зазначила сильні та слабкі сторони обраних дизайнерських рішень, поліграфічні недоліки та браки транспортування друкованої продукції. 


 Висновком поліграфічного спічу  панянки Тетяни стало приклад антології як книжкового друкованого блоку-джерела інформації, що містить безліч унікальних ілюстрацій, щоденників, листувань, що вміло вплетені в оформлення видання.





 Антологія має виправданий та професійний вибір якості паперу та обкладинки та  служить  прикладом  складних рішень та успіхів у професійних поліграфічних баталіях.



 Загальним меседжем зустрічі із студентами Чернівецького індустріального коледжу спеціалізації "Видавнича справа та поліграфія" стало відкриття нових імен, представлених в антології; порушення проблеми національної ідентичності, заломленої через мистецтво. 


 По-друге, антологія дає співвіднесення українського мистецтва та  світової культури, в якій воно є вельмидостойною часткою.

 По-третє, відкриває  тексти мистецтвознавців, художників-практиків, культурологів, літераторів, філософів, які можуть витворити більш менш цілісну візію осмислення принципових для нашої культури проблем у часовому вимірі,  знань якої так бракує  всім нам сьогодні. 

Про значення професії дизайнера та педагога висловилась заступниця директора Чернівецького індустріального коледжу Жанна Константинова.




Немає коментарів:

Дописати коментар