понеділок, 27 січня 2020 р.

27 січня - день народження Моцарта!



Ім’я Вольфганга Амадея Моцарта належить до величніших геніїв світового музичного мистецтва. Його творчість глибоко гуманістична – вона сповнена великої любові до життя, до людини, невичерпної віри в світлі ідеали, багатство духовного світу. При цьому краса та пластичність мелодій бере свій початок в народній творчості, що робить його музику вічною.
                В багатьох музичних жанрах він виступав з новими пропозиціями, що згодом стає характерною рисою цього жанру. Це дає змогу  вважати Моцарта реформатором музичного мистецтва. 
Життя Моцарта  коротке, але дивовижне та незвичайне. Його яскраве обдарування, щедрий талант, постійний творчий запал дали надзвичайні, єдині в своєму роді результати. За 36 прожитих років Моцарт написав 50 симфоній, 19 опер, сонати, концерти, квартети, квінтети, Реквієм та багато творів інших жанрів.

З нагоди дня народження великого композитора та піаніста  хочу повідомити про літературу, з  якою ви можете познайомитись в  обласній науковій бібліотеці. У фондах представлені друковані, нотні видання та платівки, що висвітлюють життєвий та творчий шлях геніального митця. Серед довідкового матеріалу  слід наголосити на відносно  нових виданнях, що надійшли у фонд за мегапроектом "Пушкинская библиотека" – "Музыканты мира","100 великих композиторов", "166 биографий знаменитых композиторов", "Оперные либретто". Багатотомне монографічне видання  Германа Аберта "В.А.Моцарт", дослідницький етюд Г. Чичерина "Моцарт", монографія  музикознавця Альфреда Ейнштейна "Моцарт. Личность. Творчество.", багато видань для мистецьких учбових закладів мають на меті висвітлити  багатогранність таланту та зосередити читача на геніально простих, але "вічних" шедеврах музичного мистецтва.


Широко представлено інструментальна  та симфонічна творчість композитора нотними виданнями, що зберігаються у фонді відділу.
Окремим розділом слід виокремити оперну спадщину Моцарта –  "оперного генія". В цьому розділі фонду зосереджені клавіри відомих опер     "Директор театра","Дон Жуан", "Идоменей", "Свадьба Фигаро", "Так поступают все женщины", нотні збірки з відомими оперними аріями для різних голосів та платівки із записами цілих опер відомого композитора.


Несправедливо  коротке життя великого генія подарувало людству невичерпний скарб, який оцінюється з кожним днем все дорожче. До сьогодні музика великого Моцарта надає художню насолоду всім поціновувачам справжнього мистецтва.                    
         

Немає коментарів:

Дописати коментар