понеділок, 9 грудня 2019 р.

Ювілей! Вітання Валентині Діаковській!

Валентина ДІАКОВСЬКА: «Я не роздаю гранти чи премії… Тим приємніше, коли відомі нині митці, які свого часу пройшли через конкурс «Нові імена», з готовністю відгукуються на запрошення виступити на ювілеї Фонду культури»…

 Заслужена працівниця культури України пані Валентина Діаковська  - багаторічна кураторка конкурсу юних талантів "Нові імена", відзначає власний ювілей. 
Все життя,  працюючи в різних сферах культури, зокрема, як очільниця обласного осередку Фонду культури, дає право стверджувати про неабиякий досвід в цій галузі. Не так давно відбулись ювілейні урочистості з нагоди 30-річчя Фонду культури. Дійство відбувалося у трьох локаціях. Першого дня повний зал публіки – здебільшого, молодої –  зібрала обласна філармонія. Одразу варто відзначити, яку значну заслугу мають викладачі училища мистецтв ім. Воробкевича і музичних шкіл міста. Ювілейні учасники «Нових імен» представляли розмаїття виконавців на 10 музичних інструментах – класичних і народних. Варто лише навести один відгук з публіки: «Не знав, що бандура – такий цікавий і багатогранний інструмент».


У неформальній розмові Валентина Костянтинівна готова годинами розповідати про кожного з тих, хто за час, коли вона очолює обласне відділення Фонду культури, від перших митецьких спроб пройшли шлях у високе мистецтво. Її зворушує, що усі вони знайшли щілинку в своєму концертному графіку, щоби виступити в рідних Чернівцях. Особливо тепло згадується феєричний виступ цимбаліста Андрія Войчука, якого називають «Людина-оркестр». І недаремно: Войчук досконало володіє 12-ма інструментами, а добре грає ще на 20-ти. Та й мистецька фантазія в нього працює: який шквал емоцій прокотився залом, коли Андрій вийшов у шотландському національному костюмі (спідніці-кілті) та з волинкою!
Образотворче мистецтво того ювілейного року  було представлене аж на двох виставках. У обласному Художньому музеї можна було подивитися старі й нові роботи художників, так би мовити, старших, які роками брали участь у мистецьких проектах, ініційованих Валентиною Діаковською під егідою фонду. У галереї на Штейнбарга представлялись роботи, які залишали після пленерів їхні учасники.
 Маю інформацію, що все відбувається за повної відсутності фінансування Фонду культури. Важко навіть уявити, яких зусиль вартує провести будь-який мистецький проект. А це і міжнародні пленери у Чернівцях, виставки, і поїздки до морського узбережжя Провансу (Франція), де творили колись французи Ван Гог і Матісс, українець Архипенко, буковинець Темістокль Вірста…


Розвиток  діяльності галузі культури Буковини у нас завжди відбувався за невтомної роботи ентузіастів-безсрібників – клубних робітників, бібліотекарів, викладачів художніх і музичних шкіл, які працюючи за смішні зарплати, а то й на самодіяльній основі, примудрюються ще й своїх копійок додати до проведення заходів.
І усі вони так само щиро, як Валентина Діаковська, тішаться успіхами своїх вихованців, які завойовують високі сходинки і мистецтві в цілому світі.
 Вже близько десятка заходів   образотворчого характеру, на яких гостювала Валентина Костянтинівна, відділ мистецтв провів дуже креативно та цікаво! Експозиційні форми відрізнялись різнохарактерністю творів та, зокрема, самих авторів. За часи знайомства, що  сягають близько двох десятків років, маємо спільні цікаві враження та сподіівання на довгу творчу співпрацю!
  Працівниці відділу мистецтв щиро вітають пані Валентину із ювілеєм та зичуть добра, радості та творчого натхнення! З повагою!

Немає коментарів:

Дописати коментар