четвер, 22 лютого 2018 р.

Як Сальвадор Далі став геніальним художником-сюрреалістом

Сальвадор Далі – дивакуватий геній ХХ століття, митець-сюрреаліст. Він кидав виклики світові ще з дитинства, вередуючи перед батьками. І світ їх задовольняв, так само, як і близькі. Тому ним захоплюються, трактують його мистецтво і використовують як бренд.
Далі народився в Іспанії 1904 року в місті Фігерасі в сім'ї заможного нотаріуса. З дитинства він поводив себе дивно, примхливо, часто впадав в істерику. Так, у своїй книзі “Таємне життя Сальвадора Далі, розказане ним самим” автор пише, як із задоволенням штовхнув молодшого приятеля з мосту і вдарив меншу сестру.
У Далі були дивні фобії, наприклад, він боявся коників. А діти спеціально підсовували йому за комір цих комах, чим доводили Сальвадора до істерики.
Хлопця вигнали з католицької школи за погану поведінку, та попри це він зумів успішно скласти іспити і вступити до інституту. Далі був досить посереднім студентом. Всі як один радили батькові віддати сина в художники. Пан Нуньєс, в якого Сальвадор вчився у Школі живопису, наполягав більше за всіх, але батько нічого не бажав міняти. Однак робив все від нього залежне, щоб розвивати схильності Далі: купував книжки і необхідні матеріали. Після закінчення інституту батько все ж відправляє сина вчитися до Мадрида в Академію витончених мистецтв.
Найвідоміша картина Сальвадора Далі – "Постійність пам'яті"
Далі цілими днями працював і у студентській кімнаті написав свої перші полотна в стилі кубізму. Хлопець стає популярним, коли товариші помічають його роботи через незачинені двері. Досі його вважали відлюдкуватим диваком, який незвично одягається:
Ніщо так не відрізнялося від їхніх чепуристих англійських костюмів, як мої велюрові куртки, мій галстук, зав'язаний бантом, мої шкарпетки-обмотки. Вони стриглися дуже коротко, я ж відпускав волосся довге, як у дівчат,
– писав митець у своїх спогадах.
Сальвадор Далі вперше їде до Парижа, де знайомиться з художником Пабло Пікассо. Намагаючись знайти власний стиль, вкінці 1920 років створює ряд робіт під впливом Пікассо і Жоана Міро, а також бере участь разом з режисером Луїсом Бунюелем у створенні сюрреалістичного фільму "Андалузький пес". Сьогодні це вже класика сюрреалізму. Серед найшокуючих кадрів – відома сцена, яку придумав Далі: око людини розрізається навпіл за допомогою леза.

https://24tv.ua/odna_istoriya_tag5841

Немає коментарів:

Дописати коментар