пʼятницю, 22 грудня 2017 р.

Назавжди в місті своєї любові!

  Як завжди після втрати, маю відчуття недосказанності... Чи все робили, що могли, чи все обговорили та згадали, що було вельми вартим... Вартим тих шалено-виразних історично- різнобарвних спогадів... А які ж були ті вечори зі спогадами... 
Відділ мистецтв  обласної бібліотеки  мав їх багато...  І всі вони пронизані теплом лагідних очей, м'яким тембром поставленого голосу, завжди витримано з нахилом голови та  вдалою жестикуляцією супроводом отих, наших незабутніх зустрічей... Про Івана Миколайчука, Назарія Яремчука, Софію Ротару... про становлення театру на Буковині, про  Курбаса, про  Василька, про Савку, про  свої ролі, що вдалось втілити зі сцени... Як шкода, що це все вже тільки історія!!!!
 11 листопада 2017 року серце Василя Михайловича  зупинилось на вічний спокій! І тільки наша пам'ять тепер залишається нам!!!!


Василь Михайлович Селезінка    — акторписьменникжурналіст, театральний і телевізійний режисер, театральний критикмузикантпедагогкраєзнавець, громадсько-культурний діяч.

Професійна кар'єра Василя Михайловича Селезінки, як режисера, почалася в 1963 році, коли його, на той час актора Рівненського обласного театру, запросили на роботу в Чернівці — керувати режисерсько-постановочною групою Чернівецької державної телестудії. На той момент в нього не

Аматорський гурток після вистави «Дай, серцю волю …» М.Кропивницького в с. Спас. В центрі В.Селезінка
було документів про режисерську освіту. Вже пізніше він закінчить режисерські курси у Ленінграді в 19.. і у Києві в 1982 році. Але це тільки формально. Певний досвід режисерської роботи у нього вже на той момент був. Працюючи, після закінчення в 1956 році з відзнакою Київського театрального інституту імені Карпенка-Карого, актором, він одночасно виконував функції. асистента режисера, зав. трупою, був керівником і викладачем акторської студії при театрі, членом режисерської колегії. В 1963 році В.Селезінка в Рівненському драмтеатрі здійснив постановку п'єси Бели Юнгера «Біла троянда». Не слід забувати і про природні здібності- ще учнем старших класів він організував постановку дитячим колективом декількох п'єс. Про його тодішній рівень організатора творчого колективу говорить і те, що він з 1963 по 1965 рік за сумісництвом працював викладачем режисерського відділу Чернівецького культосвітнього училища.

Телережисер

Кар'єра телережисера в Василя Селезінки в Чернівцях продовжувалась майже 40 років. Спочатку він був автором (або співавтором) і режисером спершу всіх без винятку, а потім — найвідповідальніших, найпрестижніших телепередач, призначених для показу крім обласного також на київському (республіканському), московському (центральному) рівні і на Інтербаченні.

Група режисерів чернівецької телестудії з головним режисером Василем Селезінкою
Протягом десятків років роботи на телебаченні мав тисячі зустрічей з різними людьми: жителями села і міста, сільського господарства і промисловості, людьми культури і мистецтва. Василь Селезінка був співучасником початку творчого шляху таких відомих тепер буковинців як Софія Ротарь (Ротару) і її сестри, гурту «Писанка»,Івана Миколайчука,Володимира Івасюка,Назарія ЯремчукаПавла Дворського та інших. Він спілкувався в процесі своєї професійної роботи з такими людьми, як Ірина Вільде, її батьком — Макогоном,Іваном Козловським,Олесем ГончаремДмитром Павличком та іншими.

В.Селезінка — автор сценаріїв, режисер і ведучий передач «Сяйво»
Найбільшу славу і популярність В. Селезінці принесли передачі «Сяйво» і «Місто моєї любові». Уже декілька десятків років програма «Сяйво» не виходить в ефір, але залишається відома на Буковині.
Чернівецька телестудія була професійно сильнішою, ніж її «колеги» в сусідніх областях. Робили передачі лише українською — річ нечувана для 70-х років. Повна назва програми — „Сільський телевізійний палац культури «Сяйво»“. Програма складалася з багатьох тематичних блоків. Була в ній ділова і художня частини: «Кімната передового досвіду», «Кімната цікавих зустрічей», «Концертний зал», «Дошка пошани», «Бюро добрих порад», «Кінозал», «Театральний зал», «Куточок перця» і таке інше. Передача йшла в один і той же день (в останню середу місяця) о 21 годині і тривала 3-4 години. За 13 років жодного разу не зірвалася і не була перенесена на інший день.

В.Селезінка з головним режисером телебачення Нігерії Кейт Обасекі(справа) і журналістом Шітто
На кожну передачу надходило до багато листів-відгуків, і всі він уважно перечитував, щоб під час наступної передачі зробити огляд пошти, який часом тривав до 20 хвилин.
Новорічні програми «Сяйво» обов'язково починали з різдвяної колядки, хоча замість слів «син Божий народився» співали «рік новий народився». Згодом колядки і щедрівки використовувати в телепередачах заборонили.
Було підготовлено 135 передач авторської телепрограми «Місто моєї любові», де В. Селезінка розповідав про історію Чернівців, його вулиць, архітектурні шедеври. На передачі він запрошував різних фахівців: істориків, архітекторів, мистецтвознавців, археологів, колекціонерів. Пізніше, численні прохання телеглядачів, на базі цих передач він підготував і видав дві книги:
Василь Селезінка пропрацював на телебаченні 40 років, з них 32 був головним режисером. Тричі колектив подавав його документи на отримання звання заслуженого діяча мистецтв України, але щоразу безрезультатно.
У книзі «Світло Цецинської гори» , написаній у співавторстві з директором телестудії, висвітлено сорокарічну історію Чернівецького телебачення, передачі якого дивилися і дивляться не лише буковинці, а й жителі багатьох районів Тернопільської, Івано-Франківської, Хмельницької, Вінницької областей, а також Молдови та Румунії.

 Місто моєї любові
У книзі йдеться про Чернівці від початку їх виникнення до наших днів. Це розповідь про історію міста, його площі та вулиці, про неповторні архітектурні шедеври та історичні пам’ятки, про видатних мешканців Чернівців.

   ПАМ' ЯТАЙМО!  

Немає коментарів:

Дописати коментар