вівторок, 5 грудня 2017 р.

до 110-річчя Ганни Янушевич

Ганна Яківна Янушевич (14 (27) грудня 1907 — 25 грудня 1983, м. Чернівці) — українська акторка на характерних ролях, родом з м. Гайворона на Кіровоградщині. Заслужена артистка УРСР (1946). Народна артистка УРСР (1965).



Заслужена  та народна артистка Української Радянської Соціалістичної Республіки (УРСР), актриса родом з міста Гайворон, що на Кіровоградщині. Ганну часто кликали Галиною.


712438
Випускниця Музично-драматичного інституту імені Миколи Лисенка в Києві (1928 року). З 1927 року виступала на сцені Київського театру імені Івана Франка, далі в театрах Харкова: імені Революції (1931—1936 роки) й імені Ленінського комсомолу. У 1940 році Ганна зі своїм чоловіком Петром Міхневичем –  заслуженим артистом УРСР, актором театру і кіно – переїхали до Чернівців. Тут, в театрі Ольги Кобилянської, подружжя Міхневич—Янушевич служило до своїх останніх днів. А їхній будинок на вулиці Шевченка, 13, став справжньою акторською Меккою, де збирався весь театральний бомонд Чернівців. Тут лунали неповторні анекдоти, театральні бувальщини, народжувались нові образи та ідеї. Саме в Чернівецькому театрі під керівництвом Петра Міхневича та Ганни Янушевич закладався фундамент великого таланту ще невідомого геніального актора й режисера Івана Миколайчука.
 В 1954 році у подружжя Ганни і Петра відбувся кінодебют у фільмі «Земля» за твором О. Кобилянської. Фільм зібрав плеяду легенд кіно того часу: Наталю Ужвій, Наталю Наум, Миколу Яковченка. За роки роботи в Чернівецькому драмтеатрі актриса створила понад 200 художніх образів тодішнього радянського та класичного репертуару.
 25 грудня 1983 року передчасно померла Ганна. Незадовго до смерті актриси, після успішних московських гастролей театру у 1982 році та схвальних рецензій у пресі на гру Ганни Яківни, художня рада театру прийняла рішення клопотати про присвоєння їй звання народної артистки Радянського Союзу. Отримати високе звання актриса не встигла. Похована на старому цвинтарі — Чернівецькому історико-меморіальному заповіднику, що на вулиці Зеленій.
Відзначимо головні театральні ролі Ганни: Варка, Маруся («Безталанна», «Житейськеє море» І. Карпенка-Карого), Шкандибиха («Лимерівна» Панаса Мирного), Оманиха («Дністрові кручі» за Ю. Федьковичем), Мавра («В неділю рано зілля копала» за О. Кобилянською), Анна Фірлінґ («Матінка Кураж…» Б. Брехта). Знімалася у фільмах: «Земля» (1954), «Вовчиха» (1967) та ін.
У Чернівцях встановлено меморіальну дошку з надписом: «У цьому будинку з 1963 по 1983 рік проживала народна артистка України Ганна Янушевич». На «Алеї зірок» у Чернівцях викарбувано ім’я та прізвище актриси.
tear
Колишню вулицю Петра Алексєєва перейменовано на вулицю Ганни Янушевич.

Абсольвентка Музично-драматичного Інституту ім. М. Лисенка в Києві (1928); з 1927 на сцені Київського Театру ім. І. Франка, далі в театрах Харкова — ім. Революції (1931—1936) й ім. Ленінського Комсомолу, з останнім 1940 переїхала до Чернівців і там з чоловіком, актором П. Г. Міхневичем, працювала в Музично-драматичному театрі ім. О. Кобилянської до своїх останніх днів.[1]
За роки роботи в Чернівецькому драмтеатрі актриса створила понад 200 високохудожніх образів тодішнього радянського та класичного репертуару.
Похована на старому цвинтарі — Чернівецькому історико-меморіальному заповіднику по вул. Зеленій.
Головні театральні ролі: Варка, Маруся («Безталанна»«Житейськеє море» І. Карпенка-Карого), Шкандибиха («Лимерівна» Панаса Мирного), Оманиха («Дністрові кручі» за Ю. Федьковичем), Мавра («В неділю рано зілля копала» за О. Кобилянською), Анна Фірлінґ («Матінка Кураж…» Б. Брехта).
Знімалася у фільмах: «Земля» (1954), «Вовчиха» (1967) та ін.


Відзнаки

Немає коментарів:

Дописати коментар