вівторок, 11 липня 2017 р.

До 175- річчя Войцеха Гржималі

Войтех ГржімаліАдальберт Грімалі (чеськ. Vojtěch Hřímalý, Adalbert Hrimaly) *30.07.1842-†15.06.1908 —чеський композиторскрипальдиригентГромадський та педагогічний діяч Герцогства Буковина.


Народився Войтех Гржімалі 30 листопада 1842 року у місті Пльзень Королівства Богемія у родині відомогочеського органіста Войтеха Гржімалі (батька), усі діти якого: МаріяЯнЯромир та Богуслав Гржималі були відомими музикантами.
Після закінчення навчання був концертмейстером оркестру в Роттердамському оперному театрі. Через рік переїхав у Гетеборг, де поряд з роботою в оркестрі місцевої опери, служив органістом, та тісно співпрацював зБедржихом Сметаною, зокрема щодо організації публічних концертів.
У 1868 році Войтех Гржімалі повернувся до Чехії. Мешкаючи у Празі, був концертмейстером та керівником оркестру місцевого театру. Через розбіжності з його керівництвом, перейшов до Німецького театру у Празі, де був другим диригентом. Водночас, став президентом Празької Філармонії, у якій разом з Яном, Богуславом та Яромиром заснували «Струнний квартет братів Гржімалів».

Чернівецький період


У 1875 році, на запрошення «Спілки сприяння музичному мистецтву на Буковині», музичний діяч переїжджає вЧернівці, де очолює вказане товариство, яке було фактично місцевою філармонією. Практично відразу В.Гржімалі активно долучився до організації будівництва сучасного спеціалізованого концертного залу. З нагоди початку робіт чеський композитор разом з поетом Ернстом Рудольфом Нойбауером написали спільний твір «Хвала музиці». Угрудні 1877 здали в експлуатацію будинок «Музичного товариства», який став центром мистецького життяГерцогства Буковина.
Прикметно, що того ж року Чернівецький театр вперше поставив оперу Войтеха Гржімалі — «Зачарований принц»[cs].
Завдяки своєму братові, Войтех Гржімалі налагодив контакти з митцями Російської імперії. На його запрошення у 1879 році до Чернівців вперше завітав видатний російський піаністкомпозитор і диригент Антон Рубінштейн, що стало справжньою подією в культурному житті краю, спровокувало жвавий інтерес громадськості до творів інших російських композиторів, сприяло подальшому розвитку творчих зв'язків.
Перебуваючи в Чернівцях, В.Гржімалі, поряд з тим, що сам був віртуозним виконавцем-інструменталістом, диригентом хору і оркестру, а також успішним керівником «Музичного товариства», активно займався педагогічною діяльністю. Зокрема, вів у музичній школі класи скрипкифортепіаноспіву і гармонії. Останні роки свого життя успішно викладав музику в Чернівецькому університеті. Войтех Гржімалі, як педагог, підготував цілу плеяду співаків, скрипалів, піаністів.
Діяльність В.Гржімалі залишила глибокий слід у музичному житті не лише Чернівців, а й усього краю. Місцеві українці з повагою і любов`ю ставились до свого брата-слов`янина, котрий завжди відповідав їм взаємністю. Не маючи змоги ввести до репертуару українські пісні, Войтех Гржімалі всіляко популяризував українську культуру, не раз брав участь у концертах національних товариств.
20 грудня 1883 року у Войтеха Гржімажі народився син — майбутній композитор і диригент Отакар Гржімалі.
Протягом 1897 року відбувались заходи з нагоди 20-річчя діяльності «Будинку Музичного товариства». Зокрема, у січні того року (через рік після прем'єри уПльзень) Чернівецький міський театр поставив оперу Войтеха Гржімажі — «Швандя дудак»[cs]. Вистава отримала схвальні відгуки публіки та критиків.
Того ж року, під час ювілейного концерту, підготовка до якого здійснювалась під керівництвом чеського митця, було виконано Дев'яту симфонію Бетховена та ряд інших творів. У рецензіях на концерт відзначалося, що виконання цієї симфонії колективом місцевого «Музичного товариства» було великим ризиком. І те, що виступ пройшов з таким успіхом є безперечним доказом високого мистецького рівня, досягнутого під орудою Войтеха Гржімалі.
У чернівецький період з-під пера композитора, крім опери «Швандя дудак», вийшли чотири кантати, «концерт для скрипки з оркестром» та інші твори.
Зарекомендував себе Войтех Гржімалі і як музичний критик, систематично друкуючись у місцевих та імперських періодичних виданнях. Крім того, він є автором книги «Тридцять років музики на Буковині 1874-1904».

Останні роки життя

Починаючи з 1887 року Войтех Гржімалі періодично жив і працював у Львові.
Помер 15 червня 1908 року у місті Відень.

Немає коментарів:

Дописати коментар