середу, 12 жовтня 2016 р.

Роману Віктюку - 80!

Рома́н Григо́рович Віктю́к 

 — радянський, український, російський театральний актор і режисернародний артист Українинародний артист Росії.
Роман Віктюк, постановник і виконавець ролей у величезній кількості вистав, переважно в театрах Москви, зокрема, і в театрі свого імені, є популярним і шанованим у Росії та в Україні. Відомий незмінною і непідробною епатажністю й оригінальністю, незаангажованістю в судженнях, в тому числі і з питань історії та сучасності, персоналій тощо.

Навчався у Державному інституті театрального мистецтва (ГИТИС, Москва). Після його закінчення повернувся до Львова, де працював актором у місцевому Театрі юного глядача, а згодом — режисером, створив театральну студію при Львівському палаці піонерів.



Далі творчий шлях Романа Віктюка проліг через різні театри колишнього Радянського Союзу: він працював у ТверіВільнюсі (Російський драматичний театр Литви, 19701974), ОдесіТаллінніКиєві (Київський театр юного глядача), СаратовіКазаніРизіЛенінградіМоскві.
1991 - Роман Віктюк створив театр свого імені в Москві, в якому він виступає головним режисером і художнім керівником.
Є постановником близько 200 вистав. З найвідоміших — «Служниці»«Федра»«Мадам Баттерфляй»«Лоліта», «Дама без камелій».
Створив танцювальну школу в Італії, філіал театру в Ізраїлі тощо.
З рідною Україною Віктюк пов'язаний не лише походженням (на своїй українськості режисер не втомлюється наголошувати), а й активною участю в культурному і громадському житті країни. Причому постійними публікаціями, безпосередньою участю в різних проектах не свого авторства, привезенням прем'єрних вистав і гастролей до України свого театру така участь не обмежується. Так, Віктюк є засновником (разом з Ігорем Подольчаком та Ігорем ДюричемФонду Мазоха (1991Львів), він постійно бере участь в українських театральних, телевізійних проектах тощо. Зокрема, декілька разів виступив як член журі популярної програми телеканалу «1+1» «Танцюю для тебе» (у Росії так само є частим гостем теле- і радіоетеру).
Є народним артистом України та Росії, членом Інституту драматичного театру в Італії, лауреатом театральної премії Maratea Центру європейської драматургії (1991), премії«Київська пектораль», премії спілки театральних діячів України «Тріумф», міжнародної премії Інституту італійської драми за найкраще втілення сучасної драматургії (1997).


Творчість

Вистави

Актор

Режисер

Фільмографія

Немає коментарів:

Дописати коментар